Hoogheemraadschap van Rijnland


grachten en singels ondertekend

Overeenkomst over onderhoud Haarlemse grachten en singels ondertekend

Afgelopen woensdag 10 december hebben hoogheemraad Maria Rosendal en wethouder Maarten Divendal op het stadhuis de overeenkomst over het onderhoud van het stedelijk oppervlaktewater ondertekend. De overeenkomst is het resultaat van een intensief onderhandelingstraject dat de gemeente Haarlem en het hoogheemraadschap van Rijnland het afgelopen jaar met elkaar hebben gevoerd.

Het onderhoud aan het oppervlaktewater zoals het baggeren en het weghalen van drijfvuil is sterk versnipperd. Met de ondertekening van de overeenkomst komt daar verandering in. Doel is een efficiënte en eenduidige aanpak van het onderhoud door één partij, het hoogheemraadschap van Rijnland. De overdracht van taken naar Rijnland gebeurt stapsgewijs. Vanaf 2009 krijgt Rijnland de regie over het schonen van de sloten en singels en het verwijderen van drijvend en gezonken vuil. De uitvoering van voornoemde taken gebeurt net als voorheen gewoon door Spaarnelanden en het Service Bedrijf Haarlem (in ieder geval tot 2015). Verder werken Haarlem en Rijnland de komende twee jaar gezamenlijk het achterstallig baggeronderhoud weg. Daarna wordt Rijnland verantwoordelijk voor het periodiek uitbaggeren van de stadswateren. Haarlem blijft wel verantwoordelijk voor de ontvangst, transport, verwerking en afzet van schone bagger. De gemeente neemt deze ontvangstplicht van particulieren over. Ook blijft de gemeente verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de oeverconstructies zoals walmuren en beschoeiingen.

De overeenkomst geldt voor het onderhoud aan alle singels, sloten, grachten binnen het stedelijk gebied van Haarlem. Sloten in landelijke gebieden zoals het Westelijk Tuinbouwgebied of de Verenigde Polders vallen daarbuiten. In deze gebieden blijft het onderhoud grotendeels bij de particuliere eigenaren van het water.

De gemeente, Spaarnelanden en het hoogheemraadschap werken de overeenkomst de komende maanden uit tot concrete werkafspraken. Tevens informeren Rijnland en Haarlem de burgers met persberichten en een informatiefolder over de veranderingen in het onderhoud van het water. Kaart overname stedelijk water Haarlem
Klik op de kaart voor een groter formaat
'Droge voeten, schoon water!'