NCD positief over code-Frijns

11/12/2008 16:14

NCD Nederlands Centrum van Directeuren

PERSBERICHT

NCD positief over code-Frijns

Hoofddorp, 11 december 2008 - De woensdag 10 december gepresenteerde code-Frijns geeft uitdrukking aan de groeiende rol en zwaardere verantwoordelijkheid van de commissaris en de raad van commissarissen. NCD ziet hierin een erkenning van haar visie op het commissarisschap. NCD vice-voorzitter Erik van Laar: "Wij kunnen ons over het algemeen goed vinden in de nieuwe code." Het NCD vreest wel de olievlekwerking van de bepalingen over bestuurdersbeloning naar het enorme aantal niet beursgenoteerde ondernemingen, die niet onder de werking van de code vallen.

De bepalingen over de beloning van bestuurders zijn aangescherpt. NCD kan begrijpen dat mede in het licht van de kredietcrisis, deze bepalingen voor beursgenoteerde ondernemingen nodig zijn. NCD vindt dat bij het opstellen van de beloningstructuur de continuïteit van de onderneming centraal moet staan en dat deze structuur nooit de reputatie van de onderneming noch die van de beroepsgroep mag schaden. NCD wijst erop dat de beloning van de meeste directeuren en ondernemers in Nederland op een heel andere manier tot stand komt en dat daar geen sprake is van scheefgroei. NCD zou het niet passend vinden als de bepalingen uit de code over de bestuursbeloningen onverkort naar deze bedrijven worden vertaald.

Het NCD pleit al jaren voor verdere professionalisering van het vak van commissaris. Van Laar: "NCD verzorgt al jaren goed bezochte opleidingen voor commissarissen." De Commissie acht het ook wenselijk dat commissarissen een vorm van gestructureerd overleg opzetten om onderling kennis en ervaringen uit te wisselen en om als aanspreekpunt te kunnen dienen voor derden. "NCD is al decennia het platform waar ruim 600 commissarissen kennis en ervaringen uitwisselen. NCD kan en zal daarom aanspreekpunt zijn voor de Commissie en andere stakeholders," aldus Van Laar.

Over NCD

Het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD) is de belangenorganisatie van ruim 3600 directeuren en commissarissen van middelgrote en grote ondernemingen en maatschappelijke organisaties. Het doel van het NCD is het persoonlijk functioneren van de directeur of commissaris verder te ontwikkelen. Om dit te bereiken investeert het NCD in kennisontwikkeling, biedt leden ondersteuning bij de uitoefening van het vak, komt op voor de belangen van haar leden en vormt een hecht netwerk, zowel op landelijk als regionaal niveau.





http://www.ncd.nl

http://www.ncd.nl