Gemeente Hulst


Persbericht - 11.12.2008

Trouwen op de middenstip

Vanaf 1 januari 2009 kunnen trouwlustigen in de gemeente Hulst bijvoorbeeld trouwen op de middenstip van het veld van hun favoriete voetbalclub of op de locatie waar zij elkaar hebben ontmoet. Steeds meer bruidsparen hebben de behoefte om de huwelijksvoltrekking een persoonlijk tintje te geven, en daarbij speelt de locatie vaak een essentiële rol. Het gemeentebestuur van Hulst springt op deze wens in door per 1 januari 2009 de mogelijkheid te bieden om elders dan in de reguliere trouwlocaties het jawoord te laten klinken.

De reguliere trouwlocaties in de gemeente Hulst zijn de trouwzaal in het Hulster stadhuis en de Hof te Zande kerk te Kloosterzande. Daarnaast bestond reeds de mogelijkheid om een andere locatie als trouwlocatie te laten aanwijzen, doch daaraan waren tamelijk wat restricties verbonden. Zo werd de kapel van OLV ter Eecken te Kapellebrug al meermaals gebruikt als locatie voor huwelijksvoltrekkingen. Vanaf 2009 is trouwen op andere locaties een stuk eenvoudiger en de mogelijkheden zijn ruimer. Zo kan er nu ook in de openlucht worden getrouwd. Daarbij moet het bruidspaar dan wel voor een slechtweer voorziening zorg dragen. De gemeente neemt niet langer de verantwoordelijkheid op zich voor het goede verloop van de ceremonie op deze andere locaties. De inzet van de gemeente beperkt zich bij deze huwelijken tot het beschikbaar stellen van een ambtenaar van de burgerlijke stand en een gemeentebode.
Ook de tijdstippen, waarop kan worden gehuwd, verruimd. In principe kan ieder moment worden gekozen. Dit dient echter wel in overleg met de gemeente te gebeuren.

Ook de kosten verbonden aan de huwelijken worden in heroverwegen genomen. Hieromtrent volgt in het voorjaar 2009 een voorstel aan de gemeenteraad. Doelstelling is om meerdere keuzemogelijkheden aan te bieden. De kosten zullen gerelateerd zijn aan de keuze qua locatie, dag en tijdstip. Uiteraard blijft de wettelijk bepaalde mogelijkheid om gratis in het huwelijk te worden verbonden gehandhaafd. Verder wordt gedacht aan het creëren van een optie waarbij de huwelijksvoltrekking minder uitbundig is, doch wel iets meer aangekleed dan het gratis huwelijk.

---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Micaëla Van Bunder (gemeentevoorlichter)
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl