Voedsel en Waren Autoriteit

Europees richtsnoer Iers varkensvlees

11 december 2008 - nieuwsbericht

Woensdag 10 december heeft overleg plaatsgevonden tussen Europese Commissie en de lidstaten over dioxine in Iers varkens- en rundvlees. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft geconcludeerd dat Iers varkensvlees geen direct gevaar voor de gezondheid heeft gevormd.

De Standing Committee of the Food Chain and Animal Health van de Europese Commissie heeft op basis van de risicobeoordeling van EFSA uit voorzorg de volgende maatregelen in een richtsnoer vastgelegd:
* Varkensvlees uit Ierland, geproduceerd tussen 1 september en 6 december 2008, wordt uit de handel genomen.
* Dit geldt ook voor vleesproducten en vleeswaren die meer dan 20 procent Iers varkensvlees of varkensvet bevatten.
* Als via analyses is vastgesteld dat de normen voor dioxine in vlees en vleesproducten niet wordt overschreden, mogen ze echter ook worden verhandeld.

Nederland past dit Europees richtsnoer toe. Donderdagochtend is dit besluit besproken in een overleg tussen de overheid en het bedrijfsleven.

Eerder deze week heeft de Ierse overheid bekend gemaakt dat bij drie van elf Ierse rundveebedrijven te hoge dioxine gehaltes zijn aangetroffen. Het vlees van deze bedrijven wordt niet in de handel gebracht.