Gemeente Meerssen


Persbericht van dinsdag 9 december 2008

Expositie 'Jos Muris thuis in Meerssen'

Tot en met 27 februari 2009 vindt er in de Geulgalerie van het Stella Maris College aan de Parallelweg 56 in Meerssen een expositie plaats met schilderijen en grafiek van beeldend kunstenaar Jos Muris.

Red and Blue
collectie Museum Spaans Gouvernement, Maastricht
De Gouden Stad
bruikleen provincie Limburg

Jos Muris
Jos Muris (1936-1984) werd in Heerlen geboren en heeft een tijd lang in Meerssen gewoond, waar zijn vader burgemeester was van 1954-1970. Jos Muris doorliep de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht. Daarna studeerde hij aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen en aan de Akademie der Bildenden Künste te Wenen. Vervolgens trok hij zich terug in Meerssen om helderheid te krijgen over zijn kunstenaarschap. In Meerssen vond hij het uitgangspunt van zijn schilderkunst. Daarna studeerde hij nog aan de Ecole des Beaux Arts te Parijs.

Jos Muris was een veelzijdig kunstenaar. Hij kreeg opdrachten voor portretten, muurschilderingen, glasappiqués en boekillustraties. Hoogtepunten in zijn oeuvre zijn de grote plafondschilderingen in het psychiatrisch centrum Vijverdal te Maastricht en het gemeentehuis van Geleen: zeer decoratieve schilderingen met florale motieven. Hij legde zijn kunstenaarschap vooral in schilderijen en grafische werken waarin hij een droomwereld weergaf: fantastische landschappen, droomtuinen e.d. waarbij de verwantschap herkenbaar is met de klassieke en romantische landschapsschilderkunst. Voorts een eindeloze variatie van bladmotieven.

Hoewel Jos Muris in zijn werk een eigen droomwereld creëerde, sloot hij zich niet af van de maatschappij. Hij schreef talloze artikelen in de Limburgse pers en maandbladen. Hij was lid van de Culturele Raad Limburg en hij speelde een vooraanstaande rol in de organisatie van tentoonstellingen en evenementen in Limburg. Zo organiseerde hij een manifestatie van Limburgse beeldhouwers op het Vrijthof in Maastricht en in samenwerking met fotografen organiseerde hij tentoonstellingen onder meer op het gebied van de architectuur. Jos Muris heeft als een van de weinigen vanuit de kunstwereld een belangrijke bijdrage geleverd aan de maatschappelijke en culturele ontwikkelingen in Limburg.

De gemeente Meerssen wil met deze tentoonstelling de publieke belangstelling voor het werk van Jos Muris bevorderen en voorkomen dat hij in de vergetelheid raakt. Deze expositie kan de aanzet geven tot een grote retrospectieve tentoonstelling.

Openingstijden expositie:

- van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur

- op maandag en vrijdag van 18.00-20.00 uur

- op zaterdag van 10.00-12.00 uur.

In de kerstvakantie (22 december t/m 4 januari) en in de Carnavalsvakantie (23 t/m 27 februari) gelden de openingstijden van de Bibliotheek Meerssen. Zie hiervoor www.bibliotheekmeerssen.nl