Ministerie van Defensie

11-12-2008 16:00

EREPENNING VAN VERDIENSTE UITGEREIKT

Erepenning van Verdienste - Foto: Defensie

Minister Eimert van Middelkoop heeft gisteren Mevrouw Sari van Heemskerck-Pillis Duvekot op het ministerie van Defensie onderscheiden. Zij ontving het Ereteken voor Verdienste in goud voor haar "totale verdiensten voor de krijgsmacht".

De minister verraste de voormalige defensiespecialist van de VVD-fractie tijdens een ontvangst van het stichtingsbestuur "Michiel Adriaansz de Ruyter". Onder voorzitterschap van Sari van Heemskerck-Pillis ontplooide de stichting in het De Ruyterjaar 2007, talloze initiatieven in de culturele en educatieve sfeer om aandacht te vestigen op de daden van de zeeheld, 4 eeuwen geleden.

Inzet
Van Heemskerck-Pillis werd temidden van haar bestuursleden onderscheiden op grond van haar totale verdienste voor Defensie. De Minister prees haar jarenlange oprechte belangstelling en grote inzet voor de krijgsmacht. Met namehaar grote en langdurige inzet voor het uitgebreide De Ruyter-programma, met lezingen, tenstoonstellingen, symposia en schoolprojecten van Groningen tot Zeeland.

Vlootschouw
Hoogtepunt voor Defensie was wel de gedenkwaardige vlootschouw door de Koninklijke Marine en partnerschepen voor de kust van Vlissingen. In een vliegende storm en gadesgeslagen door honderdduizenden toeschouwers voeren daar tientallen marineschepen in kiellinie vlak langs het standbeeld van de grootste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis.

Koosnaam
De ontroering die de onderscheiding bij de gedecoreerde teweeg bracht, bewees dat haar warme defensiehart onverminderd voortklopt. En dat ze niet voor niets de koosnaam "sweetheart of the forces" had.