Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 9 december 2008

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel
Onderwerp: Afwijzing verzoek om nadeelcompensatie werkzaamheden N 341. (GM-beslissing d.d. 5-12-2008)

Kenmerk: 2008/0167000

Het verzoek om nadeelcompensatie van Tankstation Haarhuis, gevestigd aan de Vroomshoopseweg 31 te Westerhaar - Vriezenveensewijk, als gevolg van de werkzaamheden op de N 341 provinciale weg Ommen - Kloosterhaar, wegvak Vroomshoop - Westerhaar-Vriezenveensewijk wijst de provincie Overijssel af. Het verzoek om nadeelcompensatie voldoet niet aan alle uit de rechtspraak afgeleide vijf criteria om in aanmerking te komen voor nadeelcompensatie. De schade van Tankstation Haarhuis valt binnen het normaal maatschappelijk risico en er is geen sprake van een speciale last.

Onderwerp: Verslag van het kennismakings- annex inspectiebezoek aan de gemeente Olst-Wijhe op 25 september 2008 (GM-beslissing d.d. 5-12-2008) Kenmerk: 2008/0171278

GS hebben kennis genomen van het verslag van het kennismakings- annex inspectiebezoek aan het gemeentearchief van Olst-Wijhe. GS constateren dat de zorg voor en het beheer van het archief op orde is. De tijdelijke opslag van oud-archiefmateriaal in de niet geheel aan de wettelijke eisen voldoende archiefbewaarplaats in Wijhe wordt gedoogd, gelet op de voorgenomen overbrenging op korte termijn naar het HCO in Zwolle.

Onderwerp: Voorbereiding Interprovinciaal Overleg (IPO)-adviescommissie landelijk gebied 4 december 2008 (GM-beslissing d.d. 5-12-2008) Kenmerk: 2008/0178739

Gedeputeerde Staten hebben voor de vergadering van de IPO Adviescommissie Landelijk Gebied op 4 december hun standpunt bepaald over de agendapunten. Verreweg het belangrijkste gesprekspunt is de omvorming en financiering van het zogeheten Programma Beheer (beheersregeling voor natuur en landschap). De rijksoverheid wil deze regeling aan de provincies overdragen. De provincie Overijssel wil hier alleen mee akkoord gaan als vooraf alle financiële en organisatorische zaken goed geregeld zijn. Gedeputeerde P. Jansen neemt deel aan deze vergadering van de IPO adviescommissie Landelijk Gebied.

Onderwerp: Opdrachtverlening aan intendant/kwartiermaker festivalbeleid 2009, de heer J. Meulman (GM-beslissing d.d. 8-12-2008)
Kenmerk: 2008/0180104

Provinciale Staten hebben voor de periode 2009-2012 festivals in Overijssel een belangrijke positie in het cultuurbeleid toegekend. Festivals moeten gaan bijdragen aan de profilering van de provincie als een aantrekkelijk leef- en werkgebied. Om dit beleid uit te voeren is besloten een intendant aan te stellen, die de inhoud van vier bestaande festivals met elkaar gaat verbinden en de kwaliteit daarvan gaat versterken. De intendant heeft tegelijkertijd een kwartiermakersfunctie, waarin hij voor het totale festivalbeleid draagvlak gaat creëren.

Onderwerp: Wonen als bouwsteen, toezending informatie aan PS (GM-beslissing d.d. 8-12-2008) Kenmerk: 2008/0177210

Gedeputeerde staten zenden conform de toezegging gedaan in Provinciale Staten
d.d. 29 oktober 2008, de brief aan de minister van wonen, wijken en integratie inzake heffing woningcorporaties toe aan Provinciale Staten.

Onderwerp: Rapportage stuurgroep Programma ICT-Diensteninnovatie Overijssel (GM-beslissing d.d. 9-12-2008) Kenmerk: 2008/0184019

· Het programma ICT-Diensteninnovatie Overijssel 2008-2011 is een project van de Dynamische investeringsagenda (DIA) en onderdeel van het programma Economische Innovatie. Het programma stimuleert economische innovatie van de non-profit en zakelijke dienstverlening door gerichte impulsen te geven in de maatschappelijke sectoren. het programma is een vervolg op het actieprogramma Breedband 2005-2008 dat investeerde in een adequate breedbandinfrastructuur en in een aantal proefprojecten binnen de maatschappelijke sectoren. In het nieuwe programma is 6 miljoen beschikbaar voor de brede opschaling en verspreiding van gerealiseerde toepassingen in de maatschappelijke sectoren met zowel economisch als maatschappelijk nut. In 2008 worden diverse projecten ondersteund · Het programma rapporteert aan een stuurgroep bestaande uit gedeputeerde Abbenues (vz), de wethouders EZ van Deventer, Enschede en Zwolle, en Directeur Telematicalaboratorium. Het programma rapporteert over periode 2008 schriftelijk.

Onderwerp: Landinrichting Noordwest Overijssel. Afsluiting wegen in "Nieuwe natuur" Wetering Oost. (GM-beslissing d.d. 10-12-2008) Kenmerk: 2008/0124006

In de landinrichting Noordwest Overijssel wordt gewerkt aan het realiseren van "Nieuwe natuur", verbeteren van de verkaveling voor de landbouw, recreatieve ontsluiting en verbetering van de waterhuishouding. In de in te richten nieuwe natuur tussen het Woldlakebos en Wetering (161 hectare) liggen de Koningin Julianaweg, de Roerdompweg en de A.F. Stroinkweg. Na inrichting is het gebied vooral bedoeld als rustgebied voor bijzondere vogelsoorten. Omdat het verkeer op genoemde wegen kan leiden tot verstoring is het gewenst om die wegen op te heffen. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben daarom gevraagd aan de landinrichtingscommissie Noordwest Overijssel om een advies te geven over afsluiting van die wegen. Bij die afweging worden ook de belangen van de bewoners van de dorpen Wetering en Kalenberg mee genomen. Het advies van de landinrichtingscommissie wordt opgenomen in het inrichtingsplan voor het deelgebied Scheerwolde. Tijdens de vaststellingsprocedure van dat plan bestaat de mogelijkheid om zienwijzen in te dienen met betrekking tot die afsluiting.

Onderwerp: Ondertekening Overeenkomst verplaatsen station Nijverdal Kenmerk: 2008/0180220

Op 25 juni 2008 hebben Provinciale Staten 4 mln euro beschikbaar gesteld voor de stationsverplaatsing Nijverdal. De regio Twente, de gemeente Hellendoorn en het Rijk dragen ook bij aan de stationsverplaatsing. In totaal kost de verplaatsing 12,5 mln euro. Deze vier financieel betrokken partijen hebben de afspraken over de verplaatsing nu vastgelegd in een formele overeenkomst. Gedeputeerde staten constateren dat de overeenkomst geheel in het verlengde ligt van het statenbesluit van juni 2008 (PS/2008/523). Gedeputeerde Staten stemmen daarom in met de overeenkomst en de ondertekening door de Commissaris van de Koningin.

Onderwerp: Omleiding Wesepe. Publicatie voornemen voorstel aan Provinciale Staten om 2 weggedeeltes van de N 348 provinciale weg gedeelte Deventer - Ommen aan het openbare verkeer te onttrekken. Kenmerk: 2008/0164062

Gedeputeerde Staten willen twee gedeelten van de N 348 provinciale weg gedeelte Deventer- Ommen tussen km 55,380 en 55,670 en km 57,180 en 57,650 te onttrekken aan het openbare verkeer. Een tekening en overige stukken liggen van 18 december 2008 tot en met 28 januari 2009 ter inzage op het provinciehuis en de gemeentehuizen van Olst-Wijhe en Deventer. Belanghebbenden hebben 6 weken de tijd om hun zienswijzen in te dienen. Provinciale Staten nemen in april 2009 een besluit over het voorstel van GS. Beide wegvakken hebben na het ingebruik nemen van de nieuwe rondweg om Wesepe geen verkeersfunctie meer.Beide wegvakken worden opgebroken.

Onderwerp: Routing statenvoorstel betreffende aanpassing Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009 Kenmerk: 2008/0176172

GS nemen er kennis van dat de aanpassing van de Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel als voorstel namens het Presidium ter vaststelling aan de Staten wordt voorgelegd in de vergadering van 17 december a.s.

Onderwerp: Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg Overijssel 2009 Kenmerk: 2008/0180591

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg Overijssel 2009 vastgesteld. Zoals in de Wet op de Jeugdzorg is bepaald zijn in dit programma alle beleidsvoornemens opgenomen die voor 2009 voor de jeugdzorg in Overijssel van belang zijn en de financiële vertaling daarvan.

Onderwerp: Streekplanafwijking School Eerde, Kasteellaan 1 te Ommen (gemeente Ommen) Kenmerk: 2008/0173505

De internationale school, die gevestigd is in Kasteel Eerde te Ommen, is van plan een nieuw onderwijsgebouw te realiseren en bestaande barakken, waarin nu les wordt gegeven, te slopen. De realisatie van het nieuwe onderwijsgebouw is strikt genomen niet in overeenstemming met het Streekplan Overijssel 2000+. GS willen in dit geval afwijken van het streekplanbeleid voor nieuwe functies in landgoederen en van het streekplanbeleid voor uitbreidingen van niet-agrarische bedrijven in het buitengebied. Gezien de winst voor de ruimtelijke kwaliteit van de locatie, de noodzaak van het nieuwe onderwijsgebouw voor het behoud van de internationale school en de landschappelijke inpassing, is GS voornemens medewerking te verlenen aan de streekplanafwijkingsprocedure en PS in kennis te stellen van de voorgenomen streekplanafwijking.

Onderwerp: Wijziging Inrichtingsplan Saasveld-Gammelke Kenmerk: 2008/0177589

Gedeputeerde Staten hebben het wijziging-Inrichtingsplan Saasveld-Gammelke inclusief de reactienota vastgesteld. In de wijziging op het oorspronkelijk landinrichtingsplan wordt naast landbouwdoelen een integrale werkwijze beschreven met name voor natuurontwikkeling, waterbeleid, landschapsverbetering en recreatie, de verbetering van sociaal-economische structuur en de vitaliteit van het landelijk gebied. De wijziging-Inrichtingsplan Saasveld-Gammelke is opgesteld door de Uitvoeringscommissie Saasveld-Gammalke. Het plan wordt met de reactienota zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen belanghebbenden in beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Onderwerp: Subsidieverlening Programma ICT-Diensteninnovatie Overijssel Kenmerk: 2008/0176241

Het programma ICT-Diensteninnovatie Overijssel 2008-2011 is een project van de Dynamische investeringsagenda (DIA) en onderdeel van het programma Economische Innovatie. Het programma stimuleert economische innovatie van de non-profit en zakelijke dienstverlening door gerichte impulsen te geven in de maatschappelijke sectoren. het programma is een vervolg op het actieprogramma Breedband 2005-2008 dat investeerde in een adequate breedbandinfrastructuur en in een aantal proefprojecten binnen de maatschappelijke sectoren. In het nieuwe programma is 6 miljoen beschikbaar voor de brede opschaling en verspreiding van gerealiseerde toepassingen in de maatschappelijke sectoren met zowel economisch als maatschappelijk nut. In 2008 worden diverse projecten ondersteund. Projecten zoals: · Pilot Virtuele Kulturhusen: In samenwerking met gemeenten, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven wordt een hoger dienstenniveau in de kleine kernen in Overijssel gerealiseerd. Via een virtueel loket kunnen mensen in contact komen met dienstenaanbieders. Het virtuele loket is een televisiescherm waarop de burger de dienstenaanbieder kan ontmoeten alsof ze bij elkaar aan tafel zitten. Aan beide kanten staat een televisiescherm en andere apparatuur waardoor documenten ingevuld en besproken kunnen worden zonder dat gezichtscontact verloren gaat. De pilot omvat 8 virtuele loketten. · Hart voor Deventer: Door inzet van de mogelijkheden van glasvezel een platform ontwikkelen waarmee burgers, bedrijven en instellingen hun eigen film- of televisiemateriaal kunnen produceren en delen. De doelstelling is het vergroten van de betrokkenheid (onderling respect, begrip en cohesie) van burgers tot elkaar en het versterken van de lokale democratie.

Onderwerp: Subsidieverleningen Kennispark projecten Kenmerk: 2008/0181849

Kennispark Twente maakt werk van wetenschappelijke kennis. Het ontwikkelen van nieuwe banen, nieuwe bedrijven en nieuwe bedrijvigheid uit beschikbare kennis staat hierin centraal. Kennispark Twente is daarmee een strategisch project voor de economische ontwikkeling van Twente. Gedeputeerde Staten ondersteunen Kennispark via de Dynamische Investerings Agenda (DIA) van het Coalitieakkoord "& Overijssel". De huidige ontwikkelingen bij Kennispark leiden tot een versnelling van het uitvoeringsprogramma van Kennispark Twente. Gedeputeerde Staten hebben daarom besloten vier ondersteuningsverzoeken van Kennispark Twente te honoreren voor in totaal ruim ¤ 1,5 miljoen uit de DIA. De projecten leiden tot nieuwe bedrijven, een nieuw onderzoekscentrum op het gebied van thermoplastische composieten en nieuwe structurele samenwerkingsrelaties tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en Kennispark.

Onderwerp: Vitale coalitie Saxion-Overijssel; Professioneel ondernemende bedrijven in een vitale toeristische sector

Kenmerk: 2008/0180771

Professioneel ondernemen is van groot belang voor de toeristische sector in Overijssel. Het is als speerpunt opgenomen in het sociaal-economische programma 'Overijssel Werkt!' 2008-2011. Gedeputeerde Staten hebben Saxion Hogescholen in Deventer gevraagd hiervoor een voorstel te ontwikkelen. Het voorstel bestaat uit het organiseren van Masterclasses en het uitvoeren van zogenoemde leisurescans voor de uitwerking van de Overijssel toeristische beeldverhalen en te ondernemen acties. Het voorstel voorziet in een meerjarenaanpak, waarvoor GS in het eerste jaar ¤ 167.717,75 beschikbaar stellen. De provinciale financiering over de periode 2009-2012 is afhankelijk van het verkrijgen van een RAAK-subsidie van de Stichting Innovatie Alliantie, in 2009.

Onderwerp: Verlening prestatiesubsidie 2008 aan Regio Twente ten behoeve van het beheer van en onderhoud aan de Twentse recreatief-toeristische voorzieningen, Raamplanfietspaden, fietsroutenetwerk en overige fietsroutebewegwijzering in 2008. Kenmerk: 2008/0180265

Gedeputeerde Staten hebben aan Regio Twente een prestatiesubsidie voor 2008 verleend van ¤ 592.050,--. Dit subsidie is bestemd voor het beheer van en onderhoud aan de 4 Twentse dagrecreatieparken, 300 kilometer recreatieve Raamplanfietspaden en 1.481 kilometer fietsroutenetwerk. Deze voorzieningen vormen een groot deel van de aanwezige hoogwaardige recreatief-toeristische basisinfrastructuur, waardoor de toeristen en recreanten tijdens hun dag- of verblijfsactiviteiten het Twentse landschap, de natuur en de cultuur kunnen beleven. In "Overijssel Werkt" en het bijbehorende "Uitvoeringsplan Toerisme 2008-2011" vormt het versterken van de fysieke recreatief-toeristische basisinfrastructuur één van de drie actielijnen.

Onderwerp: Benoeming van de heer L. Hoogenberg
Kenmerk: 2008/0179669

GS stemmen in met de benoeming van de heer L. Hoogenberg, met ingang van 1 januari 2009, als projectdirecteur van het RBT.

Onderwerp: Deelname gedeputeerde Jansen aan het Wereld Water Forum 2009 in Istanbul Kenmerk: 2008/0171806

Gedeputeerde Jansen neemt van 16 tot en met 22 maart 2009 deel aan het Wereld Water Forum 2009 in Istanbul.

Onderwerp: Ondertekening Akkoord klimaat en energie tussen rijk en provincie Kenmerk: 2008/0164785

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het Akkoord over klimaat en energie tussen rijk en provincies. Zij hebben de heer Van Heijningen, voorzitter van de IPO Adviescommissie Milieu, gemachtigd om namens de provincie Overijssel het akkoord te ondertekenen.