Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Vervoer slachtdieren uit insluitingsgebied naar België toegestaan

Persbericht | 11-12-2008

Vanaf donderdag 11 december is het toegestaan voor de slacht bestemde herkauwers (o.a. runderen, schapen en geiten) vanuit het Nederlandse insluitingsgebied naar aangewezen slachthuizen in België te vervoeren. Dat heeft minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten. Tot nu toe was dat alleen mogelijk voor slachtkalveren.

Deze verruiming is mogelijk omdat België heeft aangegeven deze dieren te willen ontvangen. Het Nederlandse insluitingsgebied is op 24 oktober ingesteld in verband met het aantreffen van Blauwtong in Nederland.

Voor dit vervoer gelden enkele specifieke voorwaarden. De dieren mogen op de dag van transport geen verschijnselen van blauwtong vertonen en ze moeten afkomstig zijn van een bedrijf waar zich de afgelopen 30 dagen geen geval van blauwtong heeft voorgedaan. Daarnaast moeten de dieren onder officieel toezicht direct naar het slachthuis van bestemming worden vervoerd om daar binnen 24 uur na aankomst te worden geslacht. Ook moet België minstens 48 uur van tevoren op de hoogte worden gebracht van het transport. Deze regeling gaat om 17.00u in

Meer informatie


* Lijst van aangewezen slachthuizen in België
* Wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten,TRCJZ/2008/3614, 11 december 2008 (blauwtong)