Technische Universiteit Delft

Stappenteller gekoppeld aan vrolijke bloem stimuleert ouderen om meer te bewegen

De Delftse student Iñaki Merino Albaina heeft een 'virtuele coach' ontwikkeld die ouderen op een prettige manier stimuleert om voldoende te bewegen. Via een stappenteller die draadloos is gekoppeld aan een beeldschermpje in huis, kunnen ouderen op eenvoudige wijze zien of ze die dag genoeg hebben gelopen. Het afstudeerproject laat zien hoe de faculteit Industrieel Ontwerpen technologie toegankelijk maakt voor de gebruiker.

Iñaki Merino Albaina heeft in zijn afstudeeronderzoek, uitgevoerd bij de faculteit Industrieel Ontwerpen, gekeken hoe je ouderen kunt stimuleren om meer te bewegen. De EWI-student heeft een 'virtuele coach' ontwikkeld die op een simpele manier het bewustzijn van het bewegingsgedrag vergroot, en daarmee ouderen motiveert om meer te bewegen.

Stappenteller

Het systeem, voorlopig Flowie genaamd, bevat een stappenteller die iedere ochtend wordt vastgemaakt aan de enkel. De teller stuurt zijn informatie automatisch en draadloos naar een mini-computer in huis, iedere keer als hij zich binnen 20 meter van die computer bevindt. Die laat vervolgens op een apart scherm, met de vorm van een fotolijstje, de resultaten van de stappenteller zien aan de gebruiker.

In overleg met ouderen is gekozen voor een getekende bloem. Als de oudere genoeg heeft bewogen, is de bloem vrolijk. Naarmate er minder is bewogen, ziet de bloem er verdrietiger uit. De bloem houdt zich op de achtergrond als alles goed gaat, maar trekt de aandacht als de oudere een duwtje in de rug nodig heeft.

Door op het scherm te drukken, kan de gebruiker gedetailleerd inzicht krijgen in de progressie in de tijd. In een uiteindelijke versie van het product zal een fysiotherapeut toegang tot deze informatie krijgen, zodat de activiteit op afstand kan worden gevolgd en de doelen kunnen worden aangepast.

Iñaki Merino: 'De veldstudies lieten zien dat de oudere proefpersonen Flowie als coach als prettig ervoeren, en dat ze zich meer gemotiveerd voelden om te bewegen.'

Independent@home

Merino: 'Vaak kijken technici te weinig naar wat de gebruiker wil. Ik heb deze toepassing ontwikkeld door in de verschillende fases van het project, steeds uitvoerig te overleggen en te testen met de gebruikers, waardoor het ontwerp beter aansluit op de wensen en woonomgeving van de doelgroep.'

Afstudeerbegeleider dr.ir. Martijn Vastenburg: 'Dit is een project dat laat zien hoe Industrieel Ontwerpen technologie toegankelijk maakt voor de gebruiker en in het bijzonder hoe we met slimme systemen oudere mensen kunnen ondersteunen.' Flowie werd gemaakt binnen een groter onderzoeksproject van IO genaamd independent@home, dat ouderen probeert te helpen met slimme, toegankelijke technologie in huis.

Vanuit de industrie is reeds belangstelling getoond voor het concept, maar er zijn vooralsnog geen plannen om Flowie verder te ontwikkelen tot een commercieel verkrijgbaar product.