Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - donderdag 11 december 2008

Maatregelen voor gezellige jaarwisseling in Amersfoort

De gemeente Amersfoort, politie, brandweer en jongerenwerk/welzijnswerk slaan de handen ineen om de komende jaarwisseling gezellig te houden. Met diverse maatregelen wordt geprobeerd overlast en vernielingen te voorkomen. De aanpak bestaat uit preventieve en repressieve maatregelen.

De politie heeft extra mensen op straat tijdens de jaarwisseling, maar juist ook in de periode daarvoor. Overlastmeldingen van vuurwerk worden direct opgepakt en er is extra aandacht voor vernielingen. Net als voorgaande jaren gaat de politie ook potentiële raddraaiers benaderen en aanspreken. Tijdens oud en nieuw trekken politie en brandweer samen op bij surveillances en het nalopen van brandmeldingen. Stadstoezicht levert, in overleg met de wijkagenten, ook extra inzet in de decemberweken voorafgaand aan de jaarwisseling.

Oud en nieuw feesten voor jongeren
Na enkele jaren een stadsbreed feest op het Eemplein te hebben georganiseerd, is nu gekozen voor twee nieuwe locaties verspreid in de stad. In de sporthal in Schuilenburg wordt een Kickboxgala gehouden met aansluitend een feest. In Amersfoort-Noord wordt op het onbebouwde terrein in de nabijheid van de Laan der Duurzaamheid/Rondweg Noord een gratis New Years Dance Event gehouden voor jong en oud. Verschillende jongeren uit Amersfoort Noord waaronder Dj Tim Victa, Dj Miché, Dj Rebounce, Dj Row Sunshine en Dj Wazza treden er op en draaien muziek. Dit feest wordt mede mogelijk gemaakt door Schipper Bosch. Jongeren uit de doelgroep in de betreffende wijken (Randenbroek, Schuilenburg, Vermeerkwartier en Kattenbroek, Vathorst, Nieuwland, Schothorst) worden via het jongerenwerk van de Stichting Welzijn Amersfoort bij de voorbereiding en organisatie van de feesten betrokken.

Schadebeperking
Aannemers, bouwbedrijven, openbare instellingen en scholen hebben van de gemeente het verzoek gekregen om rond de feestdagen materialen (zoals papier, hout en stenen) niet buiten te laten liggen. Ook aan bewoners wordt gevraagd om verpakkingsmaterialen, oud papier, hout en containers niet aan de openbare weg te laten staan om de kans op vernieling en brandstichting te beperken.

Cameratoezicht
Rond de jaarwisseling zal op de kruising Scheltussingel/Methorststraat cameratoezicht zijn. Deze kan in geval van calamiteiten achteraf door de politie worden uitgelezen. Indien nodig zullen geregistreerde beelden van alle reguliere camera's die in Amersfoort hangen, gebruikt worden bij het opsporen van vandalen.

Bureau Halt voor vandalen
Jonge vandalen worden nadrukkelijker dan voorheen door de politie doorgestuurd naar bureau Halt. Met een directe lik-op-stuk-aanpak zullen zij hun werkstraf zo veel mogelijk uitvoeren in de periode van de feestdagen en bij voorkeur op de locatie waar zij de schade hebben aangericht. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen door de politie worden doorverwezen naar Halt voor de volgende feiten: · het voorhanden hebben van illegaal of ondeugdelijk vuurwerk, · het voorhanden hebben van meer dan 10 kg legaal vuurwerk en · het afsteken van vuurwerk buiten de daarvoor toegestane tijd.

Oud en nieuw arrangement voor geweldplegers
Wie rond oud en nieuw in Amersfoort gewelddadig is, kan ook rekenen op een stevige aanpak. Iemand die op 30 of 31 december wordt aangehouden op verdenking van het plegen van geweld, blijft een paar dagen in de politiecel zitten. De aanpak is een variant op het succesvolle Weekendarrangement, waarmee in Amersfoort geweld keihard wordt bestreden. Meer informatie via ww.meteenzitten.nl.

Vreugdevuren rond oud en nieuw
Om redenen van veiligheid en schadebeperking zijn vreugdevuren op oudejaarsavond alleen toegestaan op vier plaatsen waar speciale zandplaten zijn aangelegd: aan de Noordewierweg bij de Emmauskerk (Soesterkwartier), op de kruising Miereveldstraat/Frans Halsstraat (Vermeerkwartier), Hertenstraat/Wolvenstraat (Leusderkwartier) en aan de Verdistraat (Randenbroek). Op andere plekken is het niet toegestaan een vreugdevuur te stoken. Politie en brandweer zien scherp toe op naleving van dit verbod en treden direct op tegen brandgevaarlijke situaties die ontstaan bij illegaal gestookte vreugdevuren.

Gewijzigde huisvuilinzameling
Met Kerst en op Nieuwjaarsdag wordt door de ROVA geen afval ingezameld. Hierdoor wordt de inzameling van gft-afval, restafval en oud papier van donderdag 25 december verplaatst naar zaterdag 20 december. De inzameling van vrijdag 26 december gebeurt op zaterdag 27 december. En de inzameling van donderdag 1 januari verschuift naar zaterdag 3 januari. Het kan voorkomen dat het huisvuil op een ander tijdstip wordt ingezameld dan u gewend bent. De ROVA vraagt daarom de container op de dag van inzameling voor 07.30 uur aan te bieden.

Wegafsluitingen
Tijdens de jaarwisseling zal vanwege de veiligheid voor het verkeer in het Soesterkwartier een gedeelte van de Noordewierweg tussen de Merwedestraat en de Van Berkelstraat worden afgesloten (ter hoogte van de Emmauskerk). Het verkeer wordt omgeleid via de Dollardstraat. Ook het kruispunt Miereveldstraat/Frans Halsstraat in het Vermeerkwartier, het kruispunt Hertenstraat/Wolvenstraat in het Leusderkwartier en de Verdistraat in Randenbroek ter hoogte van het Woonwagenkamp zullen op 31 december rond 19.00 uur worden afgesloten. De afsluiting duurt tot 1 januari 2008 10.00 uur.

Voorlichting over vuurwerk op scholen
Medewerkers van Bureau Halt geven dit jaar vuurwerklessen in de groepen 8 van het basisonderwijs en klas 1/2 van het voortgezet onderwijs in de Amersfoort. De lessen zijn bedoeld om jongeren voor te lichten over de risico's en de gevolgen van het onverantwoord omgaan met vuurwerk en om ze te wijzen op hoeveel overlast vuurwerk kan veroorzaken. Daarnaast is er ook aandacht de wettelijke regels en de straf die jongeren bij Halt kunnen krijgen.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort