Gemeente Amersfoort

Gezamenlijk persbericht politie Utrecht - Eemland zuid, openbaar ministerie en gemeente Amersfoort - donderdag 11 december 2008

'Oud & Nieuw'-arrangement voor geweldplegers in Amersfoort

Wie rond oud en nieuw in Amersfoort gewelddadig is, kan rekenen op een stevige aanpak. Iemand die op 30 of 31 december wordt aangehouden op verdenking van het plegen van geweld, blijft een paar dagen in de politiecel zitten. De aanpak is een variant op het succesvolle Weekendarrangement, waarmee in Amersfoort geweld keihard wordt bestreden.

Verdachten van geweld rond de jaarwisseling gaan in principe op vrijdag 2 januari de deur uit, direct voorzien van een boete, vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. De aanpak geldt voor 18-plussers en sluit aan bij het supersnelrecht dat het openbaar ministerie in het hele arrondissement toepast.

Weekendarrangement
In juli 2007 ging in Amersfoort het weekendarrangement van start. Daarbij blijven verdachten van geweld, die vanaf vrijdagavond worden aangehouden, in principe tot maandag in de cel. Mensen die zeer ernstig geweld plegen, blijven natuurlijk nog langer zitten. De aanpak is een onderdeel van een integrale aanpak tegen geweld in Amersfoort. Het project vond navolging in diverse andere regio's.

Meteen zitten
Het Amersfoortse weekendarrangement kreeg bekendheid door de campagne. Die was geïnspireerd op reisfolders, waarbij foto's van het cellencomplex van het Amersfoortse politiebureau gecombineerd zijn met teksten als 'Weekendje weg?' en 'Zondag ontbijtje op bed?'. De uitingen worden afgesloten met de zin: 'Gewelddadig? Meteen zitten!'. De website www.meteenzitten.nl leidt tot alle achtergrondinformatie.

Noot voor de redactie,