Kamer van Koophandel wil ondernemerschap in onderwijs snel bevorderden

11/12/2008 17:16

Creative Venue BV

Stichting Jong Ondernemen krijgt steun van Kamer van Koophandel Nederland

Kamer van Koophandel wil ondernemerschap in onderwijs snel bevorderden

Den Haag, 11 december 2008

De Stichting Jong Ondernemen en de Kamers van Koophandel slaan de handen ineen om duizenden extra jongeren op lagere en middelbare scholen, hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijke studies te stimuleren en te begeleiden in ondernemerschap. Als nieuwe hoofdsponsor van Jong Ondernemen zullen de Kamers van Koophandel door heel Nederland ondernemerschap in het onderwijs in de regio's verder helpen bevorderen. Beide voorzitters, Han de Ruiter namens Jong Ondernemen, Frans Lavooij namens Kamer van Koophandel Nederland, tekenden daartoe donderdag 11 december het onderliggende convenant in Sociëteit De Witte in Den Haag.

De Kamers van Koophandel zullen vanaf 2009 in hun regio's onderwijscoördinatoren leveren om scholen via hun eigen netwerk te stimuleren deel te nemen aan de progamma's van Jong Ondernemen. Daarbij zullen zij via de regionale besturen toezicht houden op de uitvoering van de programma's. Jong Ondernemen had vorig jaar ruim 20 duizend deelnemers in de diverse progamma's. Diverse programma's leverden de afgelopen jaren succesvolle ondernemers af met een grote variëteit aan levensvatbare business initiatieven. De Kamer van Koophandel Nederland en Jong Ondernemen koersen in 2009 op een toename van enkele duizenden scholieren en studenten die via een van de programma's het ondernemerschap gaan ontdekken.

"Wij zijn zeer verheugd met de Kamer als hoofdsponsor; dit maakt het mogelijk om meer leerlingen kennis te laten maken met het prachtige vak ondernemerschap. Een betere manier om te leren ondernemen als wat wij aanbieden is er niet", aldus De Ruiter, in het dagelijks leven directeur MKB bij ABN AMRO. "Juist in tijden van economische recessie is het goed om studenten te motiveren voor het ondernemerschap. Vanuit huis of school. Sommigen starten zelfs door en worden al tijdens hun opleiding zelfstandig ondernemer. Een prachtige ontwikkeling."

Niet goed voorbereid

Het onderwijsaanbod in Nederland is niet goed afgestemd op (het bevorderen van) zelfstandig ondernemerschap. Dit blijkt volgens Jong Ondernemen ondermeer uit het feit dat maar liefst 80% van de startende ondernemers aangeeft niet goed voorbereid te zijn door het onderwijs. Ook wanneer een werknemer voor een baas aan de slag gaat, zijn ondernemerscompetenties belangrijk. Nederland scoort internationaal gezien onder de maat op dit gebied. Met de formele ondertekening van het convenant wil De Kamer van Koophandel hier samen met Jong Ondernemen een substantiële bijdrage aan leveren.

Onderwijs en ondernemerschap

Het onderwijs heeft een substantiële rol bij het verwerven van kennis over ondernemerschap en het aanleren van ondernemersvaardigheden. Niet zelden is een direct verband tussen "onderwijs in ondernemen" en het succes dat startende ondernemers al dan niet hebben.

Jong Ondernemen biedt onderwijsinstellingen praktische programma's op ieder onderwijsniveau, waarmee leerlingen en studenten op een zeer praktische manier kennis maken met ondernemerschap. Deelnemers zetten in een bepaalde periode een eigen bedrijfje op, schrijven een ondernemingsplan, zoeken aandeelhouders en verkopen producten of diensten. Het gaat om echt geld, echte klanten en echte leveranciers. 'Learning by doing' dus.

De Kamer van Koophandel wil de initiatieven van Jong Ondernemen verder ondersteunen. Beide partijen stellen zich met de samenwerking ten doel om het ondernemerschap bij leerlingen/studenten van basisschool tot universiteit te bevorderen en de kwaliteit van het ondernemerschap in Nederland te verbeteren.

Meer informatie vindt u op www.jongondernemen.nl





http://www.jongondernemen.nl