Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum 15 december 2006

Hertogboeren winnen ZLTO Initiatiefprijs 2008

De winnaar van het ZLTO-initiatief van het jaar 2008 zijn de Hertogboeren uit 's-Hertogenbosch. De Hertogboeren kregen de prijs, omdat zij door de samenwerking met de Stichting Vestingfietsen en VVV een unieke koppeling hebben gemaakt tussen stad en platteland. De prijs, een certificaat en een cheque van 2.500 euro is vandaag, 11 december, uitgereikt tijdens het ZLTO Congres in De Efteling te Kaatsheuvel. Daarnaast hebben zowel de winnaar als de andere genomineerden een kunstwerk ontvangen.

De Hertogboeren zijn zes agrariërs die hun eigen bedrijf runnen, vaak in combinatie met een boerderijwinkel. Zij bieden activiteiten en arrangementen aan, zodat burgers kunnen kennismaken met het originele boerenleven. De jury vindt dit 'een goede mix van economie en landbouwpromotie, waarbij de Hertogboeren de lat voor zichzelf best hoog hebben liggen'.

Speciale ZLTO Ondernemersprijs voor Jan Wijnen en Cor Munsters

Eén van de ingediende initiatieven viel buiten de criteria van de ZLTO Initiatiefprijs. De jury is echter van mening dat de personen achter dit initiatief zeker een prijs verdienen.

Het bestuur besluit voor 2008 de Speciale Ondernemersprijs ZLTO toe te kennen aan de heren Jan Wijnen (Bestuurslid Bestuurlijk platform en Portefeuillehouder Pluimveehouderij ZLTO) en Cor Munsters (directeur Coöperatie DEP) voor hun jarenlange inzet voor de realisatie van het project BMC Moerdijk. Deze personen hebben zich zeer verdienstelijk gemaakt bij het realiseren van bedrijfsmatige activiteiten ter versterking van de positie van de leden.

De 'Speciale Ondernemersprijs ZLTO' is niet zomaar een jaarlijkse prijs, maar een exclusieve onderscheiding die via een bestuursbesluit kan worden toegekend. De prijs wordt vandaag uitgereikt tijdens het ZLTO Congres in Kaatsheuvel.

Jury
De jury bestond uit Martien van den Heuvel (voorzitter van Agro&Co en voorzitter van Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie), Leo den Hartog (directeur R&D Agri bij Nutreco en bijzonder hoogleraar 'Bedrijfsontwikkeling in de veehouderij' aan Wageningen Universiteit) en Bram Bierens (voormalig directeur CZAV en voorzitter van het Visserij Innovatieplatform). Vanuit de ZLTO nam Gerard van Oosten (algemeen directeur ZLTO) deel aan de jury.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft ruim 18.000 leden die ruim 10.500 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.