Leefbaar Rotterdam


donderdag, december 11, 2008

Aware-mobiel

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 8 december 2008

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Aware-mobiel

Geacht College,

Op 24 mei 2007 is mijn voorstel in de gemeenteraad aangenomen om mensen die gestalkt worden, te voorzien van een Aware-mobiel. Wethouder Kriens heeft in november 2007 laten weten dat de bekendheid van de Aware-mobiel vergroot zou worden, zodat meer mensen er gebruik van konden gaan maken. Ook zou er soepel met de aanvraagcriteria worden omgegaan. Aangekondigd werd dat een onderzoek van dr. Renée Römkens, dat in augustus 2008 werd verwacht, aanleiding zou kunnen zijn om het beleid verder aan te scherpen.

Vandaag lees ik in de Metro dat iemand die al meerdere keren aangifte gedaan heeft, nog steeds wacht op een Aware-mobiel. In reactie geeft het Team Huiselijk Geweld aan dat er nog naar de aanvraag gekeken wordt.

Ik ben van mening dat aanvragen voor een Aware-mobiel zo snel mogelijk moeten worden beoordeeld. Wanneer er maanden voorbij gaan voordat een besluit genomen wordt, zouden er ongelukken kunnen gebeuren die voorkomen hadden kunnen worden.

Ik wil hierover graag de volgende vragen aan het College stellen:


1. Hoeveel mensen hebben op dit moment een Aware-mobiel?
2. Zijn de aanvraagcriteria sinds november 2007 aangescherpt en zo ja, waarom?

3. Wat vindt het College er van dat de beoordeling zo lang op zich laat wachten?

4. Wat gaat het College doen om er voor te zorgen dat aanvragen voor een Aware-mobiel sneller afgehandeld worden?

Het onderzoek van dr. Renée Römkens (Tot hier en niet verder) is inmiddels verschenen. In dit onderzoek concludeert zij dat het Aware-systeem zeer effectief is.


5. Wat vindt het College van het onderzoeksrapport Tot hier en niet verder en wat gaat zij met de uitkomsten van dit onderzoek doen?

Met vriendelijke groet,

Anita Fähmel
Leefbaar Rotterdam