Gemeente Dordrecht

www.dordrecht.nl/dordtsediamanten

Datum 11 december 2008

Acht Dordtse Diamanten uitgereikt

Wethouder F.J. van den Oever en de voorzitter van MKB Nederland, de heer L. Hermans hebben gisteravond acht Dordtse Diamanten uitgereikt in aanwezigheid van ruim honderd bewoners, ondernemers, en vertegenwoordigers van het MKB, de VNG, Woonbron, de Kamer van Koophandel en het ministerie van Economische Zaken. De diamanten ontvingen elk een bedrag van ¤ 10.000 voor het ingediende (ondernemers)plan. In aanvulling daarop biedt de gemeente de (startende) ondernemers het komende jaar maatwerkbegeleiding.

De gemeente Dordrecht heeft het project 'Dordtse Diamanten' opgezet in het kader van het actieplan 'Werken aan wijkeconomie' dat februari 2008 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het actieplan heeft tot doel bedrijvigheid en ondernemerschap in de wijken te stimuleren. Medio september zijn alle inwoners van Dordrecht opgeroepen om hun briljante (ondernemers)plannen voor de wijken Crabbehof, Oud Krispijn, Nieuw Krispijn en Wielwijk aan te melden.

De criteria
In totaal zijn 25 plannen ingediend. De jury heeft bij haar beoordeling de volgende criteria gehanteerd: de mate van ondernemerschap van de initiatiefnemer, het aantal arbeidsplaatsen dat het project aan de arbeidsmarkt toegevoegd, de bijdrage aan het imago van de wijk, de aanwezigheid van (nieuwe) samenwerkingsverbanden, 50% cofinanciering. De winnende diamanten zijn allen voor beelden van initiatiefnemers die erop uit zijn om het talent van de mensen in die wijken te bevorderen. De diamanten spelen bovendien in op specifieke kansen die er in die wijken liggen.

De jury
De keuze voor de Dordtse Diamanten is gemaakt door een onafhankelijke jury.: mevrouw S. Schoemaker, voormalig bestuurder van de Wielborgh en tot haar pensioen lid van de Raad van Bestuur van Meavita Nederland. In 2004 was zij zorgmanager van het jaar ; de heer E. Peereboom, Programmamanager Dordt West; de heer L. J. Visser, MKB Nederland en mevrouw M. Russel, voorzitter van Zwarte Zaken Vrouwen Nederland.

De winnaars
De Bazaar (Oud Krispijn): Een initiatief om vier keer per jaar een oosterse markt op het Heijeplein te organiseren komt van de winkeliersvereniging Oud Krispijn, voorzitter Metin Yilmaz. De eerste bazaar wordt op 6 juni 2009 georganiseerd.

De Hammam (Oud Krispijn): De initiatiefneemster, mevrouw B. Azzar, wil de Hammam al in het laatste kwartaal 2009 openen.

Wereldwijven (Dordt West): Mevrouw J. Branderhorst, eigenaresse van Galerie Intermezzo wil niet-westerse vrouwen met ambachtelijke vaardigheden zoals breien, haken en macrameeën begeleiden om hun talenten in te zetten voor de realisatie en uitvoering nieuw (Nederlands) design zoals kussens, lampenkappen en schorten.

Het Gouden Vingerhoedje (Kansenflat, Wielwijk): Het Gouden Vingerhoedje is een onlangs gestart naaiatelier dat inspeelt op een specifieke vraag. De onderneemster, mevrouw R. Daksian is een samenwerkingsverband aangegaan met de woningbouwcorporatie en gaat voor vele woningen nieuwe gordijnen naaien.

Dress for Success (Kansenflat, Wielwijk): Dress for succes is een initiatief van de Stichting BBMV, mevrouw M. van Bommel en mevrouw M. Gouw. Zij willen belangeloos kleding, schoenen en accessoires verstrekken aan uitkeringsgerechtigde sollicitanten voor een sollicitatiegesprek.

Sieradenwinkel en workshop (Kansenflat, Wielwijk): De startende onderneemster, mevrouw M. de Jong opent een sieradenwinkel waar ook kinderfeestjes, cursussen en workshops kunnen worden gegeven.

SNART, Restyling Winkelcentrum Crabbehof: Deze diamant is aangevraagd door mevrouw J. Kamunen. Zij is interieur architect. Het project richt zich op snelle en eenvoudige aanpassingen aan winkelgevels en winkels in winkelcentrum Crabbehof voor grote verbetering van de uitstraling.

Werelds Tafelen (Crabbehof): In een bestaand ontmoetingscentrum gaat een groepje cateraars incidenteel koken voor bewoners met een kleine beurs die in de wijk wonen. Het project is ingediend door de heer G. Nobel.

Budget voor Kansenflat
De jury heeft besloten naast de acht diamanten ook een stimuleringsbudget van ¤ 7500 toe te kennen aan de Kansenflat in Wielwijk.

Begeleiding
De diamanten ontvangen naast de subsidie ook begeleiding. Naast de gemeente hebben ook de Rabobank, de Kamer van Koophandel en een belastingadviseur aangegeven de Diamanten te willen begeleiden. De gemeente zoekt nog naar meer organisaties die de Dordtse Diamanten willen ondersteunen. De ondernemer is en blijft echter zelf verantwoordelijk voor het succes van de Diamant. De gemeente kan geen garantie geven.