Gemeente Waddinxveen


Procedure voor werving nieuwe burgemeester Waddinxveen wordt heropend

De procedure voor benoeming van een nieuwe burgemeester van Waddinxveen wordt afgebroken vanwege een te beperkt aantal geschikte kandidaten. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloot dit op advies van de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen.

Gelet op de bestuurlijke opgaven waar Waddinxveen voor staat, zoals het samenwerkingsproces met Gouda en de grote projecten die Waddinxveen moet uitvoeren, dient de nieuwe burgemeester over ruime bestuurlijke ervaring te beschikken. Voor het burgemeesterschap van Waddinxveen hebben 16 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt bij de Commissaris van de Koningin. Een van de kandidaten heeft zich in de loop van de procedure teruggetrokken. Gedurende de procedure bleek dat slechts een beperkt aantal kandidaten beschikt over de bestuurlijke kwaliteiten die vereist zijn. De heer Franssen heeft onlangs met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Waddinxveen overlegd over het beperkte aantal geschikte sollicitanten. Daarop heeft de vertrouwenscommissie geconcludeerd dat de keuze die de gemeenteraad kan maken op een dusdanig gering aantal kandidaten berust, dat de kans klein is dat de benoemingsprocedure de burgemeester oplevert die Waddinxveen nodig heeft. De vertrouwenscommissie heeft hierover uitvoerig gesproken met de heer Franssen. Vervolgens heeft de heer Franssen op verzoek van de vertrouwenscommissie minister Ter Horst geadviseerd om de procedure af te breken. De minister heeft dit advies overgenomen.

Het besluit om de procedure voor werving en selectie in dit stadium af te breken, betekent dat in december een advertentie in de Staatscourant zal worden geplaatst om de vacature van burgemeester in Waddinxveen te heropenen.