Dienstenbond CNV

Nieuws

11 december 2008

Principeakkoord branche cao voor de audiovisuele branche

Onlangs hebben vakbonden en werkgevers in de audiovisuele facilitaire branche een principe-akkoord bereikt m.b.t. een overkoepelende cao die moet gaan gelden voor alle bedrijven en werknemers in de gehele AV Facilitaire bedrijfstak. Het woord is nu aan u. CNV Media wil graag uw mening horen over deze eerste "Basis Branche cao voor de Facilitaire Audio/Visuele Bedrijfstak" zoals de cao formeel heet. Een wat lange naam; daarom spreken we verder liever over de Basis Branche cao.

Waarom een branche cao?
In de afgelopen jaren is de AV facilitaire branche stevig gegroeid. Er zijn vele bedrijven (groot en klein) bij gekomen. In de branche is een stevige concurrentieslag op gang gekomen. Daar is op zich niks mis mee als dat leidt tot reële prijzen voor de geleverde producten en diensten, en de kwaliteit wordt bevorderd. Een negatief bijverschijnsel in de afgelopen jaren was dat bedrijven de concurrentieslag ook uitvochten op het terrein van de arbeidsvoorwaarden van de werknemers. Dat leidde en leidt nog steeds tot een daling van het arbeidsvoorwaarden niveau. Een branche cao waarin alle bedrijven met elkaar besluiten eenzelfde niveau van arbeids-voorwaarden te hanteren kan voorkomen dat werknemers maar ook bedrijven elkaar op dit gebied blijven beconcurreren en steeds slechtere arbeidsvoorwaarden afspreken met hun werknemers.

Algemeen Verbindend Verklaren van de branche cao Natuurlijk moeten niet alleen de bedrijven zich aan de cao houden die deze ondertekenen. Dat zou het wel erg gemakkelijk maken voor bedrijven om zich aan de bepalingen van de branche cao te onttrekken en daarmee een concurrentievoordeel te krijgen ten opzichte van de bedrijven die arbeidsvoorwaarden wel goed willen regelen. Daarom willen de ondertekenaars van de cao de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verzoeken de cao Algemeen Verbindend te Verklaren. Deze zogenaamde AVV zorgt ervoor dat de cao geldt voor alle bedrijven die vallen onder de omschrijving van de werkingssfeer zoals die in de cao staat omschreven. Een cao die Algemeen Verbindend is Verklaard geeft de werknemers een krachtig middel om een goed minimum niveau van arbeidsvoorwaarden af te dwingen en voor bedrijven de mogelijkheid om een gelijk speelveld voor hun activiteiten te creëren.

Minimum cao
De Basis Branche cao is een minimum cao. Dat wil zeggen dat het werkgevers alleen is toegestaan om in een voor de werknemers positieve wijze van de cao af te wijken. Ook in individuele arbeidsovereenkomsten mogen dan geen slechtere arbeids-voorwaarden worden afgesproken. Kortom: positief afwijken van de cao mag, negatief niet. Alleen een cao die Algemeen Verbindend is Verklaard geeft de cao-partijen de mogelijkheden om voor de werknemers en bedrijven de in de cao geregelde arbeidsvoorwaarden te handhaven.

Overgangsregeling met bestaande arbeidsvoorwaarden In de afgelopen jaren zijn in de branche vele vormen ontstaan waarbinnen de arbeidsvoorwaarden van werknemers zijn geregeld. Soms is er per bedrijf een cao afgesloten, een andere keer zijn er alleen individuele arbeidsovereenkomsten met werknemers getroffen. Dat kan er toe leiden dat, als de Basis Branche cao per 01-01-2009 van kracht wordt, werknemers arbeidsvoorwaarden hebben die afwijken van de arbeidsvoorwaarden in de branche cao. Met de werkgevers hebben we daarom afgesproken dat de bestaande collectieve en/of individuele arbeidsvoorwaarden, waaronder ook pensioenregelingen, die in positieve zin voor de werknemer afwijken van de branche cao, gehandhaafd blijven totdat deze worden overlapt door de minimum branche cao. Natuurlijk is het de bedoeling om binnen de looptijd van drie jaar, waar dat kan, zoveel mogelijk de arbeidsvoorwaarden te harmoniseren. Maar dan wel vanuit een positie van verbetering van arbeidsvoorwaarden!

Looptijd van de Basis Branche cao
De Basis Branche cao heeft een looptijd van 3 jaar vanaf 01-01-2009. Voor deze lange looptijd is gekozen om maximaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheid tot Algemeen Verbindend Verklaren. Bovendien geeft het bedrijven de mogelijkheid om invoeringskosten van de cao te spreiden over een wat langere periode. De basis branche cao is nog op veel onderdelen te verbeteren. Dat willen we ook doen, maar zonder een kostenexplosie te veroorzaken die ook banen zou kunnen gaan kosten en wellicht bedrijven onnodig in de problemen brengt. Een geleidelijke stijging van de lasten geeft bedrijven en de markten waarop zij opereren de kans zich daaraan aan te passen.

Het spoorboekje
In de Basis Branche cao is een bijlage opgenomen. Hierin staan de onderwerpen die tijdens de looptijd van de cao zullen worden besproken. Concreet is dit een overzicht van nog te realiseren cao onderwerpen binnen de looptijd van de cao van drie jaar. We hebben dat het "spoorboekje" genoemd. Elk onderwerp is voorzien van een tijdsaanduiding waarin partijen dat onderwerp uitonderhandeld moeten hebben. Bij overeenstemming wordt het onderwerp dan nog tijdens de looptijd in de cao opgenomen. Mocht u dus een onderwerp of een arbeidsvoorwaarde in de Basis Branche cao missen dan is het heel goed mogelijk dat dit in het "spoorboekje" is opgenomen.

Tekst op internet
Op de website van CNV Media (http://www.dienstenbond.nl) kunt u de volledige tekst van de Basis Branche cao vinden. Het adres: http://www.cnvdienstenbond.nl/branches-en-bedrijven/media/publieke-omr oep/
onder de noemer `downloads' aan de rechterzijde.

Ledenraadpleging
We streven ernaar de werkgevers uiterlijk op 22 december a.s. te laten weten of we in kunnen stemmen met dit principe-akkoord of niet. Om de leden op zoveel mogelijk manieren in de gelegenheid te stellen hun mening te geven over het principe-akkoord m.b.t. de Basis Branche cao doen we dat op de volgende manier:


1. Schriftelijk, per e-mail of per fax
U kunt bijgaand antwoordformulier gebruiken om uw mening aan ons kenbaar te maken. Natuurlijk is het ook mogelijk om per e-mail of fax te reageren. (Verdere gegevens vindt u op het antwoordformulier.)


2. Ledenvergaderingen
We kunnen ons voorstellen dat u over bepaalde onderwerpen in de Basis Branche cao, over de overgangsregeling of over het "spoorboekje" meer wilt weten c.q. vragen wilt stellen of discussiëren. Daarom worden er een aantal ledenbijeenkomsten georganiseerd op verschillende tijdstippen om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen te komen:

dinsdag 16 december 12:00 - 14:00 uur
dinsdag 16 december 15:00 - 17:00 uur
dinsdag 16 december 19:00 - 21:00 uur
donderdag 18 december 13:00 - 15:00 uur

Alle bijeenkomsten worden gehouden op het Mediapark te Hilversum, in het Studiocentrum, ruimte Publieksopvang van Studio 1

Natuurlijk zijn ook niet-leden welkom om aan de discussie deel te nemen. Alleen leden van de vakbonden kunnen echter (schriftelijk) hun stem uitbrengen.

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? U kunt contact opnemen met bestuurder Peter Bloemendaal, telefoon: 035 64 60 580. Per e-mail kan ook: p.bloemendaal@remove-this.cnvdibo.nl.