Ministerie van Defensie

11-12-2008 16:00

KRANSLEGGING BIJ MARINIERSMOMENT


- Foto: Herman Zonderland

Het Korps Mariniers vierde gisteren haar 343e verjaardag. De kranslegging ging gepaard met het nodige militaire ceremonieel, ter herdenking van alle gevallen mariniers. Traditiegetrouw werden weer fraaie kransen gelegd bij het Mariniersmonument op het Oostplein in Rotterdam.


- Foto: Herman Zonderland/AVDD

De plechtigheid werd bijgewoond door afgevaardigden van actief dienende en oud-mariniers, veteranen, buitenlandse marinierskorpsen en vertegenwoordigers van de burgerij van Rotterdam. Naast de huidige commandant van het Korps Mariniers, brigade-generaal der mariniers Rob Verkerk, legden ook de scheidende burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten, en de voorzitter van het Contact Oud-Mariniers COM, luitenant-kolonel der mariniers b.d. Sjaak Severs, een krans.


- Foto: Herman Zonderland/AVDD

De Maasstad is van oudsher erg verbonden met het Korps Mariniers. Vlakbij het Oostplein staat nog het zijpoortje van de in 1940 verwoestte Marinierskazerne. Deze plek heeft daarom een symbolische waarde voor het Korps Mariniers.


- Foto: Herman Zonderland/AVDD

Plaquette
De ceremonie van dit jaar 2008 kreeg nog een speciaal tintje, doordat bij het mariniersmonument een plaquette werd onthuld. Dit gedenkteken memoreert de laatste tijdens een ernstinzet omgekomen marinier. Dit gebeurde tijdens de VN-operatie UNTAC in Cambodja in 1992.


- Foto: Herman Zonderland/AVDD

Opstelten
Na de plechtigheid bedankte het Korps Mariniers burgemeester Opstelten voor diens grote betrokkenheid bij de mariniers, tijdens zijn ambtstijd in de havenstad. De burgervader werd met een ultramodern Viking rupsvoertuig naar de Van Ghentkazerne gereden. Daar bood generaal-majoor Verkerk hem een miniatuur van het mariniersstandbeeld aan.


- Foto: Herman Zonderland/AVDD