Voedsel en Waren Autoriteit

Risico's van de consumptie van Iers varkensvlees in Nederland

11 december 2008 - nieuwsbericht

De afgelopen dagen werd bekend dat in Ierland een verontreiniging van varkensvlees met dioxines en PCB's heeft plaatsgevonden. Uit nader onderzoek is inmiddels gebleken dat een hoeveelheid van dit verontreinigd vlees uit Ierland op de Nederlandse markt is terechtgekomen. Mede op verzoek van de ministeries LNV en VWS maakt het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) daarom een inschatting van de mogelijke risico's voor de volksgezondheid bij consumptie van dit vlees in Nederland.

Het bureau Risicobeoordeling constateert dat consumenten dit verontreinigde varkensvlees kunnen hebben gegeten. Een deel van hen kan daarbij de Toelaatbare Dagelijkse Inname van dioxinen en dioxineachtige PCB's fors hebben overschreden. Omdat dit een kortdurende overschrijding zal zijn geweest, wordt geconcludeerd dat dit weliswaar ongewenst is, maar geen direct gevaar vormt voor de gezondheid van de consument.

Om te voorkomen dat nu nog blootstelling van Nederlandse consumenten kan plaatsvinden, is uit voorzorg varkensvlees uit Ierland van de markt gehaald.

Meer informatie:


- Bureau Risicobeoordeling - aanbiedingsbrief en advies dioxine varkensvlees