Senternovem


11-12-2008 | Markiezaat College uitgeroepen tot beste MBO Techniekschool van Nederland

Platform Bèta Techniek kiest excellente ambitiescholen

Op dinsdag 11 november jl. is het Markiezaat College Bergen op Zoom door het Platform Bèta Techniek uitgeroepen tot best presterende MBO-Techniekschool van Nederland. De prijs, een geldbedrag van 100.000 euro is aan directeur Emmy Bakker uitgereikt door de voorzitter van de MBO-Raad Jan van Zijl, tijdens Vliegende Hollanders 2008, de Science & Technology Summit in Amsterdam, topbijeenkomst voor bèta techniek in Nederland.

Op de foto ontvangt directeur Emmy Bakker de prijs uit handen van MBO-Raad voorzitter Jan van Zijl. Rechts op de foto de directeur van Platform Bèta Techniek Hans Corstjens.

Het Markiezaat College (een MBO college van het ROC West-Brabant) is deelnemer aan het ambitieprogramma van het Platform Bèta Techniek. Eén van de door de Nederlandse overheid daarin opgelegde doelstellingen is om voor 2010 het aantal techniekstudenten in het MBO te laten stijgen met 15% t.o.v. 2003. Dit aantal heeft het Markiezaat College nu al bereikt.

Bèta Techniek belangrijk voor toekomst van Nederland De Nederlandse overheid heeft het Platform Bèta Techniek de opdracht gegeven om te zorgen voor voldoende en kwalitatief goed opgeleide bèta's en technici. Ons land heeft deze, vooral bètatechnisch opgeleide mensen, hard nodig. Onze kenniseconomie draait immers op kenniswerkers en zo'n driekwart daarvan is bèta of technicus. Een toename van 15% meer techniekstudenten in het onderwijs voor de komende jaren is daarom een speerpunt.

Uitmuntende score
De nominatie voor best presterende ambitieschool kan alleen tot stand komen door hoge scores tijdens de audits die het Platform Bèta Techniek houdt onder de deelnemers. Van de negen genomineerde scholen scoorde het Markiezaat College daarbij het hoogst. De aanpak om een technische studierichting aantrekkelijk te maken, is dan ook rechtstreeks terug te vinden in hun kwaliteit van onderwijs geven maar zeker ook de manier waarop.

Real Life Onderwijs

Daarvoor zet het Markiezaat College onder meer hoog in op een zo hecht mogelijke samenwerking met het bedrijfsleven in de regio. Met een aantal bedrijfspartners wordt uitvoering gegeven aan het zogenaamde Real Life Onderwijs, wat bedrijfsleven en techniekonderwijs met elkaar moet verbinden. Dit gebeurt o.a. door de bouw van de Techniekboulevard in Bergen op Zoom en Hoogerheide.

De tweede plaats (goed voor een prijs van 75.000 euro) was voor het ROC van Tilburg en op de gedeelde 3^e plaats (elk goed voor 25.000 euro) stonden Alfa College, ROC Aventus en ROC Rijn IJssel.