Voedingcentrum


Afvallen? Neem de tijdâ¦

Erica Terpstra. Vroeger kampioen in zwemmen, nu in afvallen. Vanaf begin mei is zij 40 kilo kwijt geraakt. Terpstra beschrijft haar afvalrace in het boek âHelp, ik val afâ, dat ze op 10 december in het Olympisch Stadion presenteerde. ât Klinkt aannemelijk, maar ben je gebaat bij haar aanpak?

Terpstra, tegenwoordig voorzitter van NOC*NSF, raakte haar kiloâs kwijt met hulp van een proteïnendieet genaamd Prodimed en een voedingsdeskundige. Deelnemers aan dat dieet krijgen gedurende de eerste periode vijf maal per dag een maaltijdvervanger (Prodimed). Ze drinken daarbij veel water en slikken multivitamines. Na verloop van tijd wordt het programma afgebouwd richting een gezond voedingspatroon.

Let op de verpakking

Maaltijdvervangers kunnen een goede manier zijn om af te vallen als dat met gewone voeding moeilijk is. Het gaat daarbij om de producten die een of meer maaltijden vervangen zonder dat er gevaar is voor tekorten aan noodzakelijke voedingsstoffen. Op de verpakking moet staan: âmaaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersingâ.

Mét groente en fruit

Een nadeel aan maaltijdvervangers is dat ze geen groente en fruit bevatten. Ze voorzien wel in vitamines en mineralen, maar niet in alle andere stoffen die groente en fruit zo gezond maken.

Als je wilt afvallen adviseert het Voedingscentrum om iedere dag een of twee maaltijdvervanger(s) te vervangen door een âgewoneâ warme maaltijd met veel groente, die niet te veel calorieën levert. Tussendoor is fruit aan te raden.

Afvallen? Neem de tijdâ¦

Terpstra is in heel korte tijd veel kiloâs verloren. Het Voedingscentrum is geen voorstander van snel afvallen en al helemaal niet zonder deskundige begeleiding. Gezond afvallen wil vooral zeggen: geleidelijk afvallen. Het is belangrijk dat je lichaam alles krijgt wat het nodig heeft. Het afvallen is dan ook langer vol te houden. Een gemiddeld gewichtsverlies van een halve tot ongeveer een kilo per week is een goede maat. Daarvoor moet het lichaam dagelijks 500 tot 1000 calorieën minder binnenkrijgen dan het nodig heeft. Gaat het om meer dan 1000 calorieën minder, dan kunnen de spieren meer afnemen dan wenselijk is.

Mee eens!

Ben je dankzij een dieet op het ideale gewicht gekomen? Dan is het vervolgens zaak om op gewicht te blijven door gezonder te blijven eten en voldoende te bewegen. Hierover zijn Terpstra en het Voedingscentrum het eens.