Stichting Natuur en Milieu


Europees Parlement moet EU klimaatpakket afwijzen

Europa blijft ook met klimaatpakket verslaafd aan fossiele brandstoffen

11 december 2008 - De Europese regeringsleiders hebben vandaag onder druk van Duitsland, Italië, Polen en de Baltische staten het EU klimaat- en energiepakket sterk afgezwakt. Volgens de Europese top zal de Europese Unie meer dan 60 procent van het Europese klimaatdoel van 20 procent CO2 reductie in 2020 gaan afkopen in ontwikkelingslan-den (CDM).

Dit betekent dat Europa slechts 7 tot 8 procent van haar broeikasgassen zal gaan reduceren op eigen grondgebied tot 2020 t.o.v. 1990. Deze inspanning steekt zeer mager af bij de inzet in de mondiale klimaatonderhandelingen in Poznan, waar ingezet wordt op een CO2 -reductie van 25 tot 45 procent in de rijke landen in 2020. Stichting Natuur en Milieu en de Europese milieu-organisaties doen daarom een krachtige oproep aan het Europese Parlement om belangrijke onderdelen van het nieuwe EU klimaatpakket af te wijzen.

Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu: We blijven verslaafd aan fossiele brandstoffen en geven het verkeerde voorbeeld aan de rest van de wereld. Europa toont op deze manier geen leiderschap en ondermijnt de internationale
klimaatonderhandelingen. Secretaris-Generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties heeft vandaag in Poznan benadrukt dat Europa leiderschap moet tonen en dat de hele wereld naar Europa kijkt of dat wordt waargemaakt.

Volgens de nu uitgelekte plannen krijgt de gehele industrie bovendien de CO2 -rechten gratis. Ook bedrijven die alleen opereren op de Europese markt.

Een ander zwak punt aan het pakket voor de binnenlandse sectoren (effort sharing) is dat de afgesproken doelstellingen vrijblijvend zullen zijn. Er zijn geen handhavingsmechanismen afgesproken, zoals een boetesysteem.

Publicatiedatum: 11-12-2008