Provincie Overijssel

EUR 30.000,-- voor robotproject

winnaar.jpg (184 Kb)

Op 14 november jl. werd in het Havenkwartier te Deventer een alternatieve versie van het KRO-programma Dragons Den georganiseerd. Er werden drie projecten gepresenteerd die door een kritische jury, bestaande uit Carry Abbenhues (gedeputeerde provincie Overijssel), Peter van der Mede (directeur Goudappel Coffeng voorzitter Stichting Havenkwartier) en Jasper van der Graaf (beeldend kunstenaar) werden beoordeeld. De uiteindelijke winnaar ontving EUR 30.000,-- om zijn project uit te voeren.

Het Robotproject van kunstenaar Freerk Wieringa , Platform Techniek Deventer en Rodomach Speciaalmachines mocht deze prijs uiteindelijk in ontvangst nemen. Het project heeft tot doel om scholieren enthousiast te maken voor een opleiding in de techniek. "Om het idee heen heeft zich een breed netwerk gevormd waarin kunstenaar, bedrijfsleven en onderwijs elkaar ontmoeten", aldus het juryrapport.

Runners up waren de projecten "Didge" (een alternatieve loopplank) en "We-Act", een computerspel bedoeld voor ouderen.

Verbindingen leggen
De drie gespresenteerde projecten zijn voorbeelden van een "verbindingsproject". Het verbinden van creatieven aan een regulier bedrijf. Dit past heel goed in het project Ongezouten. In dit programma staat vernieuwing, inspiratie en innovatie centraal. Betrokken zijn drie sectoren: bedrijfsleven, kennisinstellingen en kunstenaars. Ongezouten is op 16 mei van dit jaar van start gegaan en heeft als doel de creatieve kracht van Deventer te vergroten. De gedachte is dat samenwerking, weg van gebaande paden tot belangrijke nieuwe impulsen kan leiden.

Partners in dit programma zijn MKB Deventer, Deventer werkgevers, Saxion Hogescholen, AKI/ArtEZ, Academia Vitae, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Stichting Havenkwartier, Directeurenoverleg Cultuur, Gemeente Deventer en Kunstenlab. Kunstenlab treedt op als projectleider. De financiering vindt plaats door provincie Overijssel en de gemeente Deventer.