Gemeente Winterswijk


Speerpunten gemeentelijk gezondheidsbeleid bekend

11 december 2008

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de kernthema's voor de nota lokaal gezondheidsbeleid voor de periode 2008 tot 2011. Dit betekent dat het gemeentelijke gezondheidsbeleid in deze jaren extra aandacht geeft aan alcoholmatiging, depressie en overgewicht (inclusief diabetes en meer bewegen). De thema's zijn gebaseerd op aanbevelingen van het ministerie van VWS. Als lokaal aandachtspunt wordt daar nog aan toegevoegd de aandacht voor eetstoornissen.

De gemeente Winterswijk stelt op grond van de Wet Publieke Gezondheid elke vier jaar een nota gemeentelijk gezondheidsbeleid vast. De in de nota genoemde thema's worden de komende periode verder uitgewerkt. Voor alcoholmatiging en overgewicht betekent dit een voortzetting en zo nodig intensivering van het bestaande beleid. De thema's depressie en valpreventie moeten nog helemaal uitgewerkt worden. Ook het thema eetstoornissen wordt nog uitgewerkt.

Onderzoek naar kernthema's
De GGD onderzoekt periodiek de gezondheidssituatie van de diverse bevolkingsgroepen. Onderzoek onder jongeren in de gemeente Winterswijk levert een beeld op dat overeenkomt met het landelijke beeld. Daarnaast komt de zorg voor eetstoornissen bij met name meisjes naar voren. Uit het ouderenonderzoek komt naar voren dat er in Winterswijk sprake is van relatief veel valongevallen bij ouderen. De gemeente bekijkt in 2009 dan ook de mogelijkheden voor een cursus valpreventie voor ouderen.

Evaluatie vorige nota
In de vorige nota waren onder andere terugdringing tabaksgebruik en alcoholmatiging speerpunten. In het kader van terugdringen tabaksgebruik heeft het project 'Winterswijk Stopt' gedraaid. Door het project is de voorlichting op scholen geĂŻntensiveerd en is het ondersteuningsaanbod bij het stoppen met roken geoptimaliseerd. Met betrekking tot alcoholmatiging is het project 'alcoholmatiging' in de Achterhoek gestart. Dit project is succesvol: het aantal jongeren dat op jonge leeftijd al alcohol drinkt is daadwerkelijk afgenomen.