Ingezonden persbericht


Uitnodiging / Persbericht, Noordwijk, 25 november 2008

Zuid-Afrikaanse en Nederlandse leerlingen geven advies over veiligheid op school

Op donderdagmiddag 11 december vindt de eindpresentatie van het project Wapen Jezelf Met Woorden (WJMW) van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (LSTZG) plaats in Den Haag. De presentatie vindt plaats ter afsluiting van een uitwisselingsweek (7 t/m 13 december 2008) waarbij 16 Zuid-Afrikaanse leerlingen en gastdocenten een bezoek brengen aan hun Nederlandse collega's.

Uitwisselingsweek
De uitwisselingweek tussen Zuid-Afrikaanse en Nederlandse leerlingen en gastdocenten staat vooral in het teken van leren van elkaar. De leerlingen wisselen ervaringen en ideeën uit over hoe zij omgaan met veiligheid op school en in hun leefomgeving. De leerlingen bespreken hoe je om kan gaan met conflicten en geweld en wat bruikbare oplossingen zijn om veiligheid op school te vergroten.

De eindpresentatie
Tijdens de eindpresentatie bieden de leerlingen hun oplossingen aan in de vorm van een advies over hoe je agressie en geweld op Nederlandse scholen kan aanpakken en met elkaar kan verminderen. Op basis van het advies van de leerlingen start een debat tussen hen en een afvaardiging van 3 politieke jongeren partijen, namelijk: DWARS (Groen Links), JOVD (VVD) en Jonge Socialisten (PVDA) en Attje Kuiken (Tweede kamerlid PVDA) en de heer Ton Kroonen (directeur Overbosch College).

Het project Wapen Jezelf Met Woorden
Van 2005 tot eind 2008 heeft de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (LSTZG) met financiële ondersteuning van Oxfam Novib het project Wapen Jezelf met Woorden (WJMW) uitgevoerd om jongeren te stimuleren na te denken hoe zij zelf een veiligere school tot stand kunnen brengen. Hierbij wordt geleerd van de ervaringen in Zuid-Afrika. "Wij kunnen in Westerse landen net zoveel leren van ontwikkelingslanden als zij van ons. In dit geval kunnen wij voor de aanpak van agressie geweld op en rondom scholen heel veel leren van Zuid-Afrika. Succesvolle initiatieven tegen agressie en geweld van organisaties in Zuid-Afrika zijn voor het project gebruikt als input voor het lesmateriaal op vele Nederlandse scholen." Aldus Dorieke Looije, projectleider Wapen Jezelf Met Woorden.

Met WJMW zijn er in de afgelopen 3 jaren meer dan 970 gastlessen gegeven op 119 middelbare scholen door heel Nederland.

Noot voor de reactie:

Eindpresentatie Wapen Jezelf met Woorden (WJMW)
Datum: 11 december 2008
Locatie: ROC Mondriaan, Koningin Marialaan 9 Den Haag Tijd: 15.45 tot 17.30 uur met afsluitende borrel en ruimte voor interviews

Voor het aanmelden van het bijwonen van de eindpresentatie van donderdag 11 december a.s. in Den Haag en/of het bij interesse van het bijwonen van de kennismakingsweek van 7 t/m 13 december 2008 kunt u contact opnemen met:

De Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (LSTZG)
Contactpersoon: Denise Ravensbergen, telefoon: 071 367 22 00, e-mail: denise@zinloosgeweld.nl

Voor aanvullende inhoudelijke vragen over WJMW kunt u contact opnemen met: Dorieke Looije (LSTZG, projectleider WJMW, telefoon: 071 367 22 00, e-mail: dorieke@zinloosgeweld.nl