Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum:
Maandag 8 december 2008

Rekenkamer Den Haag

Aan redacties en correspondenten

Haags Wmo-beleid tegen het licht

Is de Haagse Gemeenteraad in staat om de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) met succes te beoordelen? Dit vraagt de Rekenkamer Den Haag in haar rapport over het Haagse Wmo-beleid. De resultaten van haar bevindingen publiceert zij op donderdag 11 december om 11:00 uur.

De perspresentatie wordt gehouden in het stadhuis, Spui 70, in de perscommissiekamer naast de lobby op de eerste etage.

De Rekenkamer stelt in haar onderzoeksrapport de vraag of het Wmo-beleid van de gemeente Den Haag rekening houdt met alle doelgroepen en of alle noodzakelijke ondersteuning beschikbaar is. Ook onderzoekt zij of het gemeentebestuur genoeg inzicht heeft in de resultaten. Is bijvoorbeeld de thuiszorg goed geregeld of de opvang van dakloze verslaafden?

Deze vragen beantwoordt de Rekenkamer met de publicatie van het rapport "Zicht op invoering en uitvoering", een onderzoek naar de beleidsvorming en toekomstige evaluatie van de Wmo.

Wet maatschappelijke ondersteuning
De Wet maatschappelijke ondersteuning moet ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving. De Wmo ondersteunt bijvoorbeeld vrijwilligers en mantelzorgers. De Wmo regelt ook de hulp bij het huishouden en zorgt voor goede informatie over de hulp en ondersteuning die mensen kunnen krijgen. In deze wet worden de taken uit enkele bestaande wetten samengevoegd en bij de gemeenten neergelegd. Het gaat om de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg), de Welzijnswet en een deel uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Voor vragen:
Gert Kortenbach, onderzoeker van de Rekenkamer, telefoon 070-353 5147 of 0638041530

Voor meer informatie zie onder www.rekenkamerdenhaag.nl


---- --