Vrije Universiteit Amsterdam

'Organiseren onder druk', Strategie en verandering als expressies van de 'politics of culture'


* Startdatum 11-12-2008


* Tijd 15.45


* Locatie Aula


* Titel' Organiseren onder druk', Strategie en verandering als expressies van de 'politics of culture'


* Plaats Aula


* Spreker prof.dr. J.M. de Heer


* Onderdeel Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied Sociale wetenschappen


* Evenementtype Oratie

In de oratie van prof. dr. J.M. de Heer wordt ingegaan op organisaties die om uiteenlopende redenen onder druk staan, waarvan belangrijke waarden worden bedreigd en het onzeker is hoe het verder moet. Het gaat om organiseren in situaties die aan te duiden zijn als stagnatie, malaise of crisis en die gepaard gaan met keuzes over inkrimping, opheffing dan wel over revitalisering van een organisatie in moeilijke omstandigheden. Kenmerkende achtergronden daarbij zijn bijvoorbeeld verlies van legitimiteit, functieverlies, ernstige schaarste, het om andere redenen niet kunnen realiseren van doelstellingen.

In dergelijke situaties zijn betekenissen en belangen van managers en medewerkers in het geding en lijken basis-assumpties niet meer te kloppen. Er blijken weinig vertrouwde aanknopingspunten meer te zijn om de werkelijkheid als gebruikelijk te duiden en daaraan vorm te geven. Dit wordt als uitermate ongemakkelijk ervaren. Medewerkers en managers voelen spanning, soms angst en vaak onzekerheid. Zij willen af van zo'n stressvolle situatie en zoeken wegen om daarmee om te gaan of er aan te ontsnappen.

De voor genoemde situaties kenmerkende processen van werkelijkheidsconstructie komen tot uiting in onder meer keuzes, strategievorming en veranderingsinitiatieven. De interactieprocessen hierover zijn aangeduid als 'politics of culture', waarmee de strijd in het zingevingsproces van actoren over ideeën, interpretaties, waarden en belangen wordt geaccentueerd.