Raad van State


donderdag 11 december 2008
Zitting over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leiden heeft verleend voor het wijzigen van een pand aan de Roodenburgerstraat in Leiden. De wijziging maakt de verbouwing van het pand tot een zorgcentrum voor verslaafden mogelijk. Meerdere omwonenden, de Stichting Betrokken Burgers Burgemeesterswijk en de Stichting Arent van 's-Gravesande zijn het niet eens met de vergunning en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat het historische karakter van het gebouw door de verbouwing wordt aangetast. In een eerder beroep zijn zij in maart van dit jaar door de rechtbank van Den Haag in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200803005/1)
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor een nieuw kantoorgebouw en het verbouwen van bestaande kantoorgebouwen en parkeervoorzieningen aan de Croeselaan in Utrecht. De vergunning is verleend aan de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A (Rabobank). Het gaat om een uitbreiding van het gehele kantoor van het bedrijf van maximaal 40.000 vierkante meter. De Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht is het niet eens met de bouwvergunning en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vreest voor de gevolgen voor de luchtkwaliteit en is van mening dat het onderzoek naar het aantal verkeersbewegingen op de Croeselaan niet goed is uitgevoerd. De stichting vreest voor een verkeerstoename, terwijl het college juist van een afname van verkeer is uitgegaan. In een eerder beroep is de stichting in maart van dit jaar door de rechtbank van Utrecht in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200803292/1)
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Vught heeft opgelegd aan v.o.f. Debeco Auto's aan de Deutersestraat in Vught. Het college wil dat het bedrijf stopt met de reparaties en onderhoud van auto's, voor zover dat meer dan vier auto's per week betreft. Op het terrein zit sinds 1985 in een voormalige varkensstal een autoherstelbedrijf. Dit gebruik is volgens het college in strijd met het bestemmingsplan. Het bedrijf is het niet eens met de dwangsom en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt onder meer dat hij erop mocht vertrouwen dat geen maatregelen tegen zijn bedrijf zouden worden genomen, omdat hij al 20 jaar op de locatie zit, en er nooit is gehandhaafd door de gemeente. Verder vindt hij het maximum van vier auto's per week oncontroleerbaar. In een eerder beroep is hij in maart van dit jaar door de rechtbank van Den Bosch in het ongelijk gesteld. De zitting gaat ook over de weigering door het college om een vrijstelling te verlenen voor het gebruik van de varkensstal als autobedrijf. Ook tegen die weigering komt het bedrijf in hoger beroep. (zaaknummer 200803347/1)

11.00 uur

Zitting over de voorschriften die het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente heeft verbonden aan de milieuvergunning van een opleidings- en trainingscentrum aan de Almelosestraat in Ambt Delden. Het centrum wordt gebruikt voor trainingen van de brandweer en bedrijfshulpverleners. Er vinden brand- en ontruimingsoefeningen plaats. De wijziging van de voorschriften in de milieuvergunning betekent dat het aantal oefeningen met houtvuren wordt beperkt, maar dat tevens een grotere hoeveelheid te verstoken hout is toegestaan. Een aantal omwonenden verzet zich tegen de nieuwe voorschriften en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij stellen al lange tijd overlast te ondervinden van het trainingscentrum en vinden dat sprake is van een uitbreiding van de activiteiten. Zij zijn hier tegen, omdat zij bang zijn voor een toename van geluidsoverlast. Ook vrezen zij onder meer voor onveilige situaties en voor de uitstoot van rookgassen. (zaaknummer 200800982/1)

11.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde heeft verleend voor het verhogen van een betonnen verkeersbrug aan de Bosruiterweg in Zeewolde. De Vereniging Eigenaren Horsterwold is het niet eens met de vergunning en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De vereniging vertegenwoordigt de belangen van eigenaren van een bungalow op het nabijgelegen bungalowpark Horsterwold. Zij vreest voor lichtoverlast in de avond als gevolg van koplampen van auto's die over de brug rijden. Verder is zij bang dat de verhoging van de brug zorgt voor extra geluidsoverlast, en dat verkeersonveilige situaties ontstaan. De vereniging is in een eerder beroep in maart van dit jaar door de rechtbank van Zwolle-Lelystad in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200803333/1)

12.15 uur

Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft verleend aan het Apeldoorns Congres- en Evenementencentrum B.V. voor het houden van evenementen. Het gaat om een jaarvergunning voor 2007 voor evenementen als vakbeurzen, tentoonstellingen en rommelmarkten. Het evenementencentrum is het niet eens met het voorschrift in de vergunning, dat hij geen activiteiten mag verrichten die gericht zijn op verkoop uit grote partijen met een beperkt assortiment door één of enkele aanbieders. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een eerder beroep is hij in maart van dit jaar door de rechtbank van Zutphen in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200802922/1)

14.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud-Zuid van de gemeente Amsterdam heeft verleend voor het veranderen van woningen in een pand aan de Ruysdaelkade in Amsterdam. Het gaat om een pand waarin zes koopwoningen worden gecreëerd, en waarvan de kozijnen in de voorgevel worden vervangen. Op de eerste en vierde verdieping van het pand worden dakterrassen gemaakt. In de huidige situatie bestaat het pand uit negen huurwoningen. De Huurdersvereniging De Pijp is het niet eens met de veranderingen in het pand en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een eerder beroep is zij in maart van dit jaar door de rechtbank van Amsterdam in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200803386/1)