NEN


Kwaliteitshandboek Hydrobiologie

woensdag 10 december 2008, 13:19

De STOWA heeft, in samenwerking met WEW, Waterdienst en NEN, een project Kwaliteitshandboek Hydrobiologie opgezet. Het kwaliteitshandboek beschrijft op een eenduidige wijze per biologische groep een aantal hydrobiologische onderzoeksmethoden.

Het project Kwaliteitshandboek Hydrobiologie is opgezet vanwege een aantal ontwikkelingen binnen het nationale en internationale waterbeheer en -beleid. Bij Nederlandse waterbeheerders leeft de behoefte aan duidelijk beschreven, landelijk uniforme methoden om hydrobiologisch onderzoek van oppervlaktewater uit te voeren. Ook is met het in werking treden van de Kaderrichtlijn Water (KRW) standaardisatie van hydrobiologische methoden een belangrijk onderwerp geworden. Resultaten van hydrobiologisch onderzoek moeten op nationaal en Europees niveau geïntegreerd en vergeleken kunnen worden.

In 2008 is gewerkt aan dertien verschillende hoofdstukken. Per hoofdstuk konden expertgroepen commentaar leveren op de conceptteksten. Geïnteresseerden konden tot 1 december commentaar op de hoofdstukken leveren. De eindconcepten zijn te downloaden van de site van STOWA.

Het handboek verschijnt naar verwachting in het voorjaar van 2009. Om het verschijnen in brede kring bekend te maken organiseert STOWA in het voorjaar een workshop.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 15196:2006 en (Norm) NEN-EN 15460:2007 en (Norm) NEN-EN 14011:2003 en (Norm) NEN-EN 15843:2008 Ontw. en (Norm) NEN Milieumail (Publicatie)