NEN


Normontwerp bepaling fosfaat in grond

woensdag 10 december 2008, 13:31

Bemesting is belangrijk voor de landbouw. Om overbemesting te voorkomen, moet het gehalte van bepaalde stoffen in de bodem worden bepaald voordat bemesting plaatsvindt. Dit geldt onder andere voor fosfaat.

In het nieuwe normontwerp NEN 5793 staat een laboratoriummethode om het fosfaatgehalte in de bodem te bepalen. Tot 1 maart 2009 kan commentaar op het normontwerp worden ingediend.

In 1998 is het normontwerp NEN 5793 gepubliceerd. Dit is echter niet verder ontwikkeld tot een definitieve norm. In 2005 is het normontwerp dan ook ingetrokken. Dit jaar heeft NEN-Milieu in samenwerking met NEN-Landbouw de methode verder ontwikkeld. Deze samenwerking heeft geresulteerd in het nieuwe normontwerp. Het ingediende commentaar wordt verwerkt in de definitieve norm die eind 2009 wordt gepubliceerd.

Ringonderzoek nodig
De verwachting is dat aan de definitieve norm ook interlaboratoriumprestatiekenmerken toegevoegd worden. Voor deze prestatiekenmerken wordt een apart methode-evaluerend ringonderzoek georganiseerd.

Voor prijsinformatie en bestellingen: surf naar de Normshop op de NEN-website www.nen.nl of neem contact op met NEN-klantenservice, telefoon (015) 2 690 391 of e-mail bestel@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over het normontwerp, het methode-evaluerend ringonderzoek of normalisatie proces: ir. Erica Fritse, telefoon (015) 2 690 384 of e-mail erica.fritse@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Milieumail (Publicatie)