NEN


Verbeterde Aeromonas-methode

woensdag 10 december 2008, 13:04

Vanuit de markt blijkt dat er behoefte is aan een verbeterde Aeromonas-referentiemethode. De huidige norm wordt namelijk al door veel laboratoria in aangepaste vorm toegepast. De herziening verloopt dan ook vlot door de al aanwezige praktijkervaring.

Onderzoek naar Aeromonas-bacteriën wordt veelal uitgevoerd in distributiesystemen voor drinkwater. Deze bacteriën komen gewoonlijk in kleine aantallen voor, omdat zij het vermogen hebben zich in drinkwater te vermeerderen. Verhoogde aantallen wijzen op storingen in de bedrijfsvoering, zoals slecht functionerende filters, verhoogde concentraties voedingsstoffen of langere verblijftijden.

Methode in NEN 6263
Aeromonas-bacteriën zijn opportunistisch pathogene micro-organismen en kunnen darminfecties, huidinfecties en bij een ernstig gestoord afweersysteem gegeneraliseerde infecties veroorzaken. De aanwezigheid van verhoogde aantallen Aeromonas-bacteriën in drinkwater is dus ongewenst. Bij drinkwateronderzoek zijn kwantitatieve gegevens nodig, zodat de keuze van een methode met membraanfiltratie voor de hand ligt. De in NEN 6263 beschreven methode is niet alleen van toepassing op drinkwater maar ook op het onderzoek van bron- en mineraalwater, oppervlaktewater, grondwater, afvalwater, zwemwater en zeewater, mits het gehalte aan zwevende stof en/of begeleidende flora de bepaling niet verstoort.

Kwaliteitsniveau gehandhaafd
In Europees en/of internationaal verband zijn er geen ontwikkelingen van normalisatie van een Aeromonas-methode. In Nederland echter wel en daarom wordt de versie uit 1989 herzien. De werkwijze is vereenvoudigd door het in enkelvoud uitvoeren van de filtratiestap en het verdwijnen van de toch al facultatieve bevestiging. Het kwaliteitsniveau is echter wel gehandhaafd. Daarnaast wordt er nu ook verwezen naar de norm voor het bemonsteren van watermonsters, NEN-EN-ISO 19458.

De verbeterde en geactualiseerde methode voor de bepaling van Aeromonas wordt binnenkort als normontwerp gepubliceerd voor openbare kritiek. Na verwerking van binnengekomen commentaren vervangt de methode de versie uit 1989.

Informatie en bestellen
Normontwerp NEN 6263 is te bestellen bij NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391, of via de Normshop op www.nen.nl. Meer informatie is te verkrijgen bij NEN Klantenservice of bij NEN Milieu, telefoon (015) 2 690 303, e mail milieu@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 5793:2008 Ontw. nl (Norm) NEN-EN-ISO 19458:2007 en (Norm) NEN Milieumail (Publicatie)