NEN


Norm voor bodemstress

woensdag 10 december 2008, 12:57

De werkgroep Biologische methoden ontwikkelt een norm voor ecologische risicobeoordeling van bodemstress. Het doel van deze norm, NEN 5737, is het onderzoeksproces te beschrijven waarmee ecologische stress door bodemverontreiniging kan worden vastgesteld.

De aanpak beschrijft de processtappen die voorafgaan en volgen op een ecotoxicologisch onderzoek, dat Triade wordt genoemd. De term Triade heeft betrekking op de drie sporen van onderzoek die hierbij worden betrokken: milieuchemie, toxicologie en ecologie. De norm richt zich nu op de ecologische risicobeoordeling bij aanwezigheid van bodemverontreiniging, maar gekeken wordt of de norm ook toepasbaar is op andere vormen van bodemstress.

Bodemecologische parameters
Nationaal en internationaal is er een steeds grotere belangstelling voor het gebruik van ecologische methoden bij de beoordeling van de toestand van land- en waterbodems. Leidend hierbij zijn beleidsmatige ontwikkelingen beschreven in bijvoorbeeld de Beleidsbrief Bodem (2003) en de European Soil Strategy. Deze laten een verschuiving in denken zien van een chemische naar een systeemgerichte benadering van het compartiment bodem. In deze systeemgerichte benadering wordt de toestand van de bodem in alle facetten meegenomen, waardoor er nadrukkelijk rekening gehouden dient te worden met bodemecologische parameters. Deze nieuwe beleidsmatige insteek stelt ook eisen aan de ontwikkeling en het gebruik van eenduidige ecologische methodieken. Daarnaast wordt er steeds meer Triade-onderzoek uitgevoerd in het kader van Sanscrit. Het opstellen van richtlijnen voor dit onderzoek zal de betrouwbaarheid en kwaliteit van de resultaten ten goede komen.

Werkgroep Biologische methoden
De werkgroep Biologische methoden valt onder de normcommissie Bodemkwaliteit en is in januari 2008 begonnen aan het normontwikkelingstraject. Dit traject is voorafgegaan door workshops in 2006 en 2007, waarin is vastgesteld dat de behoefte om deze norm te ontwikkelen gedeeld wordt door kennisinstellingen en advies- en onderzoeksbureaus. De werkgroep streeft ernaar om in de eerste helft van 2009 de ontwerpversie van de NEN-norm te publiceren.

Onderzoeksproces
De norm voor biologische methoden richt zich primair op het onderzoeksproces. De kritieke stappen van biologisch onderzoek worden beschreven. Voor elke kritische stap worden vervolgens richtlijnen gegeven zodat de kwaliteit van het onderzoeksproces gewaarborgd wordt. Bij deze kritische stappen kan gedacht worden aan het formuleren van de onderzoeksvraag, het vaststellen welke onderzoekstechnieken toegepast moeten worden en de wijze waarop de resultaten gepresenteerd moeten worden. De kritische stappen vormen de basis voor het goed uitvoeren van bodembiologisch onderzoek. De norm zal geen specifieke onderzoeksmethoden beschrijven.

Meer informatie
Voor vragen over de ontwikkeling van bodembiologisch onderzoek of bij interesse in deelname, kunt u contact opnemen met Sander Dijkstra, telefoon (015) 2 690 303 of e-mail milieu@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Milieumail (Publicatie)