NEN


NEN-norm moet einde maken aan malafide en incompetente schuldhulpverlening

woensdag 10 december 2008, 12:13

Mensen met schulden worden nog te vaak slachtoffer van malafide of incompetente schuldhulpverleningsorganisaties. Hierdoor wordt de schuldenproblematiek van deze kwetsbare groep niet opgelost en in sommige gevallen verslechtert deze zelfs. Certificatie op basis van de nieuwe NEN-norm 8048 moet hier een eind aan maken.

De norm en certificatie op basis van deze norm moeten leiden tot transparantie en verdere professionalisering van de schuldhulpverleningssector en de daarin werkzame personen. Ook moet certificatie op basis van deze norm leiden tot meer zekerheid over de kwaliteit en betrouwbaarheid van het schuldhulpverleningsproces, voor zowel de cliënt als de schuldeiser. NEN 8048 heeft betrekking op een groot aantal activiteiten dat onder de noemer schuldhulpverlening valt zoals: intake, schuldregeling, herfinanciering, budgetcoaching, budgetbeheer, nazorg en de relatie met andere organisaties die betrokken zijn bij de problematiek van de cliënt..

Leden normcommissie
De volgende belanghebbende partijen hebben geparticipeerd in de NEN-normcommissie Schuldhulpverlening: Algemene Nederlandse Vereniging voor Schuldenproblematiek (ANVS), Coöperatieve Vereniging SVF Nederland, de vereniging voor leidinggevenden bij gemeentelijke organisaties op het terrein van Werk, Inkomen en Zorg (Divosa), MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (MOgroep W&MD), Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK), PLANgroep B.V., Raad voor Rechtsbijstand 's-Hertogenbosch, Stichting Modus Vivendi, Talenter Training B.V. en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het initiatief werd ondersteund door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Omdat, naast de schuldhulpverleningsbranche zelf, ook opdrachtgevers van schuldhulpverlening, opleidingsinstellingen en schuldeisers hebben geparticipeerd, bestaat er een breed draagvlak voor de NEN-norm en certificatie op basis van de norm.

Opbouw van de norm
NEN 8048 bestaat uit vier delen:

- NEN 8048-1:2008 Schuldhulpverlening - Deel 1: Eisen aan schuldhulpverleningsorganisaties: dit deel beschrijft de eisen die worden gesteld aan schuldhulpverleningsorganisaties.
- NEN 8048-2:2008 Schuldhulpverlening - Deel 2: Eisen aan schuldhulpverleners: dit deel beschrijft de eisen die worden gesteld aan personen die werkzaam zijn bij schuldhulpverleningsorganisaties.
- NEN 8048-3:2008 Schuldhulpverlening - Deel 3: Certificatieschema voor schuldhulpverleningsorganisaties: dit deel beschrijft hoe conformiteit met deel 1 door een certificatie-instelling moet worden getoetst.

- NEN 8048-4:2008 Schuldhulpverlening - Deel 4: Certificatieschema voor schuldhulpverleners: dit deel beschrijft hoe conformiteit met deel 2 door een certificatie-instelling moet worden getoetst.

Informatie
Meer informatie over NEN 8048 en certificatie volgens de norm is te vinden op de website www.nen8048.nl .