NEN


Duurzaamheidscriteria voor biomassa in zicht

woensdag 10 december 2008, 10:44

De ontwikkeling van NTA 8080 voor duurzaam geproduceerde biomassa voor energiedoeleinden (elektriciteit, warmte & koude en transportbrandstof) is in een vergevorderd stadium.

Deze NTA, die naar verwachting begin 2009 verschijnt, geeft invulling aan de noodzaak de Cramercriteria (broeikasgasemissies, concurrentie met voedsel of andere lokale toepassingen, biodiversiteit, milieu, welvaart en welzijn) om te zetten in generieke toetsbare eisen. De Cramercriteria worden in Nederland breed gedragen en beschouwd als de minimumeisen voor duurzaam geproduceerde biomassa.

Omdat een groot deel van de biomassaproductie buiten de landsgrenzen plaatsvindt, moet de NTA als tussenstap worden gezien. Het uiteindelijke doel is de Cramercriteria internationaal door te voeren via de Europese normalisatieorganisatie CEN en de internationale normalisatieorganisatie ISO. De NTA zal na publicatie worden ingebracht in het Europese normalisatieproces, waarvan Nederland het voorzitterschap en het secretariaat voert.

NTA 8080 zal een rol spelen bij zowel het beoordelen van de gelijkwaardigheid van bestaande certificatiesystemen voor duurzame biomassa tegen de Nederlandse minimumeisen als het opzetten van nieuwe certificatiesystemen conform de Cramercriteria.

De Nederlandse overheid wil NTA 8080 vanaf 2010 inzetten voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Daarnaast speelt NTA 8003 voor classificatie van biomassa voor energietoepassing een rol in de SDE-regeling 2009. De herziene versie van deze NTA verschijnt binnenkort bij NEN. Wilt u op de hoogte blijven van het verschijnen van deze beide NTA's klik hier .

Voor meer informatie over NTA 8080 of NTA 8003 kunt u contact opnemen met Jarno Dakhorst, e-mail jarno.dakhorst@nen.nl of telefoon (015) 2 690 245.

Lees meer informatie over de Cramercriteria op de site van VROM. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Energiemail (Publicatie) NEN Chemiemail (Publicatie) Zie het origineel