NEN


Risicomanagement buisleidingsystemen

woensdag 10 december 2008, 10:20

De nieuwe NTA 8000 'Risicomanagement voor buisleidingsystemen' wordt begin 2009 gepubliceerd.

Deze Nederlandse technische afspraak gaat over de zorgplicht van de exploitant voor het beheer van de buisleidingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Samen met de NEN 3650-serie ('Eisen voor buisleidingsystemen') is er een complete set normen voorhanden waarmee de exploitant in staat is de integriteit van de buisleiding te garanderen en te voldoen aan de eisen van zorgvuldig leidingbeheer volgens de Wet milieubeheer. Deze combinatie van normen en NTA voorziet in een adequaat ontwerp, aanleg, exploitatie en beheer, buiten gebruik stellen en verwijderen van een buisleiding.

Veiligheidsbeleid: AMvB
Het ministerie van VROM ontwikkelt een nieuw extern veiligheidsbeleid voor buisleidingen. Naar verwachting wordt in 2009 de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) voor buisleidingen van kracht. De AMvB is in grote lijnen compleet, er zijn echter nog diverse geschilpunten die moeten worden opgelost. De AMvB zal gefaseerd in werking treden. De delen waarover overeenstemming bestaat, kunnen dan in het voorjaar van 2009 in werking treden. Na het van kracht worden van de AMvB vervalt de circulaire uit 1984 'Zonering rondom hoge druk aardgastransportleidingen'.

De nieuwe AMvB zal de begrippen PR (plaatsgebonden) en GR (groepsrisico) bevatten. Daarnaast zal in de AMvB zijn opgenomen dat leidingexploitanten moeten beschikken over een
risicomanagementsysteem. Met het implementeren en toepassen van NTA 8000 kan hieraan invulling aan worden gegeven.

Lees hier meer over de AMvB.

Toezicht
De VROM-inspectie zal het toezicht verzorgen voor wat betreft leidingintegriteit. Implementatie van de NEN 3650-serie zal een cruciale rol spelen in het toetsings- en handhavingskader.

Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Bert Dijkstra, e-mail: energy@nen.nl of telefoon: (015) 2 690 108. Wilt u op de hoogte blijven van het verschijnen van NTA 8000 of de herziening van NEN 3650, dan kunt u dat hier kenbaar maken. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Buisleidingen volgens NEN 3650 NEN Energiemail (Publicatie) NEN Chemiemail (Publicatie)