Deelgemeente Oud-West Amsterdam


'Vinkzicht' nu gemeentelijk monument

11 december 2008

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oud-West heeft op 9 december besloten de 'Vinkzicht'-panden (Kinkerstraat/Da Costakade )aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dit vanwege de grote monumentale waarde van de panden.

Het Cuypersgenootschap heeft hiervoor in maart een aanvraag ingediend. Vervolgens heeft het DB de Deelraad hierover op 18 november geconsulteerd. De Deelraad heeft positief geadviseerd over plaatsing van de `Vinkzicht'-panden op de gemeentelijke monumentenlijst.

Uiteindelijke afweging

`Vinkzicht' is al lang onderwerp van gesprek. Bij de uiteindelijke afweging door het DB speelden er veel zaken een rol zoals de monumentale waarde, de waardering voor `Vinkzicht' in de loop der jaren, de belangen van de eigenaar die hier een hotel wil realiseren en het belang van de ontwikkeling van deze locatie voor Oud-West en de Kinkerstraat. De monumentale waarde was doorslaggevend bij dit DB-besluit.

Portefeuillehouder Monumenten, Yvonne Lammers: "Ik ben blij dat met ons DB-besluit `Vinkzicht' nu een gemeentelijk monument is. Tegelijkertijd blijven wij ook proberen hier een hotel te realiseren. Dat betekent dat wij met de eigenaar gaan praten over de aanpassing van zijn plan. Het wordt nu tijd dat er echt wat gebeurt met deze verwaarloosde panden."

Geschiedenis

De `Vinkzicht'-panden bestaan uit dertien aaneengebouwde woon-/winkelpanden die in 1892 zijn gebouwd. Het oorspronkelijke ontwerp is van J.J. Driessen, een aannemer die toen zonder één van de grote architecten uit die tijd in te schakelen, zelf woningen ontwierp en liet bouwen. Het complex heeft een bijzondere monumentale waarde zoals de voorgevels, het daklandschap en de achtergevels.