Verantwoord Huisdierbezit: Nederlander verwacht grote rol van overheid

11/12/2008 05:45

Proteq Direct

De Nederlander verwacht dat de overheid de komende 10 jaar maatregelen gaat nemen op het gebied van verantwoord houden van honden en katten. Dat blijkt uit TNS NIPO onderzoek dat in opdracht van Nederlands grootste huisdierenverzekeraar

Proteq Dier & Zorg gehouden is ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan.

Vier van de vijf Nederlanders vindt dat aanlijnen van de hond verplicht moet worden. Bijna 9 van de 10 vindt dat enten verplicht moet worden en 94% van de Nederlanders vindt dat na een inbeslagname de eigenaar een verbod moet krijgen op het houden van dieren. Ook verwacht bijna 4 van de 5 Nederlanders dat de overheid in gaat grijpen op het gebied van overlast, bijv. door het verbieden van rassen of het aanwijzen van uitlaat gebieden. Ook vindt men dat de overheid gelijke dierenarts tarieven moet gaan vaststellen

Een verplicht examen voorafgaand aan de aanschaf van een hond of kat verwacht men de komende 10 jaar niet. Een verplichte gehoorzaamheidscursus voor de hond en eigenaar verwacht 6 van de 10 ondervraagden. De Nederlander verwacht ook dat er voor de kat een Kattenbelasting gaat komen, zoals deze er nu ook is voor honden.

Over de positie in het gezin hoeft de hond / kat zich geen zorgen te maken. Ze gaan steeds vaker als gezinslid beschouwd worden, ze gaan ouder worden en het assortiment aan eten wordt uitgebreider. Dat zijn althans de verwachtingen. De bestedingen aan voer, kleding en medische zorg zullen gaan stijgen en het afsluiten van een ongevallen- en ziektekostenverzekering voor honden en katten wordt heel normaal.

De aanleiding voor het TNS NIPO onderzoek is het 10 jarig bestaan van

Proteq Dier & Zorg, de grootste aanbieder van ongevallen- en ziektekostenverzekeringen voor honden en katten in Nederland. De uitkomsten van het TNS NIPO onderzoek worden donderdagmiddag 11 december gepresenteerd.