Wanbetalende amateursporters in de kraag gevat door Flanderijn

11/12/2008 06:00

Creative Venue BV

Rotterdam, 11 december 2008

Hogere contributieachterstanden en moeilijke tijden door kredietcrisis

Flanderijn schiet sportclubs te hulp met online incasso

De kredietcrisis lijkt ook gevolgen te hebben voor de financiële positie van sportclubs in Nederland. Steeds meer sportverenigingen kampen met oplopende contributieachterstanden en komen daardoor in de financiële problemen. Om die sportclubs te helpen rolt incasso-en gerechtsdeurwaarders organisatie Flanderijn versneld een online 'incassotool' uit die al enkele maanden met succes in de Rotterdamse regio wordt toegepast. Penningmeesters van sportclubs door het hele land kunnen hier vanaf volgende week kosteloos gebruik van maken.

Inmiddels heeft Flanderijn ook contact gelegd met de koepelorganisatie NOC/NSF en de grootste sportbonden zoals de KNVB (voetbal), KNHB (hockey) en KNLTB (tennis) om de incassoprocedures die zijn ontwikkeld in Rotterdam ook op bondsniveau te borgen. "Aan de hand van een wachtwoord en een login kunnen alle sportclubs in Nederland straks hun vorderingen eenvoudig ingeven bij een van onze twaalf Flanderijn-vestigingen in Nederland. Deze worden vervolgens behandeld door medewerkers die daarvoor speciaal opgeleid zijn".

Ruim een jaar geleden luidde Flanderijn al de noodklok dat veel sportclubs jaarlijks aanzienlijke bedragen afschrijven op contributies die niet geïnd worden. Met alle gevolgen van dien voor de jaarbegroting en geplande investeringen in jeugdopleidingen en sportfaciliteiten zoals bijvoorbeeld de aanleg van kunstgrasvelden. Rotterdam Sportsupport meldde zich vorig jaar als eerste om van diensten van de Flanderijn-organisatie gebruik te maken.

Michel van Leeuwen, directielid van Flanderijn: "Uit ons eerdere onderzoek bleek al dat vrijwel alle sportclubs met achterstallige contributies kampen. De bedragen liepen toen al op tot wel 10.000 euro per jaar, dat is nu al hoger, weten we. Dat gaat gevolgen hebben voor de toekomst van sportclubs en dus voor de leden die wel gewoon hun contributie betalen. Het blijkt nu ook dat de kredietcrisis vaak als een makkelijk excuus wordt gebruikt om niet of later te betalen".

Geen baat bij softe aanpak

Penningmeesters van clubs hanteren over het algemeen een vrij soft incassobeleid ten faveure van de persoonlijke band met clubleden. Van Leeuwen vervolgt: "De aanpak in Rotterdam is er één van mouwen opstropen. Degene die niet betaalt krijgt twee keer een sommatie van de club, daarna proberen wij op minnelijke wijze de achterstand te incasseren. En dat blijkt goed te werken, want in meer dan driekwart van de gevallen wordt er gewoon betaald. Het kost de sportclub dan niets, zij krijgen hun volledige contributie. De niet-betalende verenigingsleden draaien in dat geval wel zelf op voor de kosten van de incassoprocedure en dat is ook logisch want ook hier geldt: de vervuiler betaalt".

Afspraken

Sportclubs kunnen zich op de website www.flanderijn.nl aanmelden voor incasso-ondersteuning door Flanderijn. Vervolgens neemt Flanderijn contact met de sportclubs op en verstrekt een loginnaam en wachtwoord voor de online incasso. Per opdrachtgever worden er specifieke afspraken gemaakt over de constructie en de rolverdeling. Van een sportvereniging wordt bijvoorbeeld verwacht dat zij een lid twee keer aanmanen te betalen voordat Flanderijn wordt ingeschakeld. Wanneer er dan nog niet betaald is stuurt Flanderijn een schriftelijke aanmaning en indien nodig belt Flanderijn het lid persoonlijk na.





http://www.flanderijn.nl