Onderwijsbond CNV


Nieuws

10 december 2008

Wie komt in aanmerking voor de toelage directeur?

Categorie: cao primair onderwijs, Nieuws CNV Schoolleiders, Algemeen nieuws

In artikel 6.29A van de CAO-PO 2009 is de toelage, die met ingang van
1 januari 2009 aan de directeur wordt toegekend op grond van het Convenant `Leerkracht van Nederland', geregeld.

De enige directeur
In lid 1 van artikel 6.29A is bepaald dat de werkgever aan de directeur van één instelling (dit is degene die aan die instelling/school is benoemd of aangesteld), die als enige directeur werkzaamheden verricht aan die instelling en wordt betaald volgens salarisschaal DA of DB of DC of DC+, een toelage toekent van 275 euro bruto per maand. Voor deeltijders geldt dit bedrag naar rato van de werktijdfactor.
De bepaling `werkzaamheden verricht aan één instelling' betekent dat deze directeur is benoemd of aangesteld aan die school/instelling en daar ook zijn reguliere taken verricht (en dus niet bovenschools). Dit betekent dus niet dat een directeur bij ziekte of zwangerschap of anderszins tijdelijk afwezig, zijn toelage niet krijgt uitbetaald. Tijdens een tijdelijke afwezigheid ontvangt deze directeur normaal zijn salaris inclusief deze toelage.

Meerdere leidinggevenden
In lid 2 van artikel 6.29A is vervolgens een regeling getroffen voor instellingen, indien:
er sprake is van een meerhoofdige schoolleiding, of er sprake is van één directeur op meerdere instellingen. In deze gevallen voert de werkgever op bestuursniveau overleg met de P(G)MR over de inzet van de beschikbare middelen. In dit overleg tussen de werkgever en de P(G)MR worden afspraken gemaakt over de hoogte van de toelage voor deze directeur(en).
Ook wordt afgesproken of er naast de directeur, die als enige directeur werkzaamheden verricht aan meerdere instellingen, ook andere leidinggevenden in aanmerking komen voor een toelage. Dit kunnen bijvoorbeeld schoolleiders, locatieleiders, adjunct-directeuren of (bouw)coördinatoren zijn. De werkgever spreekt met de P(G)MR af, of deze leidinggevenden een toelage krijgen en, indien dit inderdaad het geval is, hoe hoog die toelage voor hen dan is. Hoofdregel bij de bovenstaande afspraken is dat de werkgever de beschikbare middelen voor de toelage tenminste (meer mag dus ook) moet inzetten voor het doel waarvoor ze worden verstrekt door het ministerie van OCW.

---