Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Prijzen tweedehands auto's 10 tot 15 % lager

Den Haag, 11 december 2008

De afgelopen maanden zijn de richtprijzen voor tweedehands auto's met 10 tot 15 % gedaald. De ANWB verwacht ook de eerste twee maanden van 2009 nog een verdere daling van de prijzen. Kleine, zuinige auto's blijken erg in trek. In dit segment van kleinere auto's blijft de vraag op peil en zijn er nauwelijks prijsdalingen . De ANWB adviseert leden die interesse hebben in de aanschaf van een andere auto zich nu te oriënteren.

Voor consumenten zijn deze maanden een goede periode om een auto te kopen. De verkoopprijzen staan onder druk en er is alle ruimte om te onderhandelen. De prijzen van occasions met een dieselmotor liggen erg laag. De ANWB adviseert met het oog op de toekomstige ontwikkelingen (milieuzones, km-prijs) te kiezen voor een diesel met roetfilter.

Grote, dure auto's worden in deze periode moeilijk verkocht. In de categorie boven ¤30.000 zijn er de grootste prijsdalingen te zieen. Ook voertuigen die minder in trek zijn (verkeerde kleur, hoge km-stand) blijven in deze periode staan of worden tegen lage prijzen aangeboden.

Om een goede, marktconforme verkoopprijs te achterhalen kunnen kopers de ANWB/BOVAG Koerslijst op www.anwb.nl raadplegen. Deze koerslijst is het komende half jaar op de site ook voor niet-leden in te zien. De ANWB zal de ontwikkelingen in de autobranche en de gevolgen de komende tijd nauwgezet volgen.

Tips van de ANWB bij de koop van een tweedehands auto:


* Maak een proefrit met de auto van uw keuze.
* Ga de onderhoudshistorie van het voertuig na. Via de Nationale Autopas is na te gaan of de km-stand van een auto logisch is
* Controleer of er een geldig APK-rapport aanwezig is.
* Loop de carrosserie na op deukjes, krassen en steenslag.
* Kijk het profiel van de banden na.

* Laat een aankoopkeuring verrichten.

* Vraag om garantie. BOVAG-garantie is standaard een halfjaar.


* Persdienst ANWB

*

* 088-269 6239 (Annelies Tichelaar)

* 088-269 6288 (Markus van Tol)

* 088-269 6254 (Ad Vonk)

* 088-269 7803 (fax) Persdienst ANWB