Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 11 december 2008

Brabantse ondernemers geschoold in boerderijeducatie

Op 10 december 2008 heeft een groep agrarische ondernemers de training boerderijeducatie afgerond. Daarmee zijn ruim 30 Brabantse ondernemers geschoold om als Klasseboer kinderen op de boerderij te laten leren door beleven. Ervaring wijst uit dat een 1,5 uurs educatief boerderijbezoek meer leerrendement oplevert dan drie weken klassikale les.

Kinderen kunnen op de boerderij veel beleven en leren. Over het verzorgen van dieren en gewassen en over de vraag waar ons voedsel vandaan komt. Maar ook over de natuur, over samenwerken en over het eigen lichaam. Het is niet alleen luisteren, maar ook zelf doen, zoals door het aaien of voeren van de dieren.

Diverse agrarische bedrijven stellen zich reeds beschikbaar voor een schoolklasbezoek. Daarbij is rondom Tilburg een groep ondernemers actief die gezamenlijk werkt volgens het belevend-leren principe, de Klasseboeren (zie www.klasseboeren.nl). Zij bieden interessante omgeving voor leren in de praktijk. Deze agrarische ondernemers zijn didactisch onderlegd en bieden schoolklassen de kans om tegen een vergoeding van het boerderijleven te komen leren. De lesstof sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs. Het bezoek aan de boerderij houdt dus meer in dan een uitje voor een schoolklas.

De Tilburgse Klasseboeren hebben het initiatief genomen om boerderijeducatie in Noord-Brabant uit te breiden en verder te professionaliseren. Dit krijgt gestalte in het project 'Klasseboeren leren naar een duurzaam Brabant', mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant, de ZLTO en de betrokken gemeenten. Naast Tilburg worden nu rondom de steden Breda, Den Bosch, Oss en Eindhoven nieuwe groepen van Klasseboeren gevormd.

Eerste stap in het project was te zorgen dat alle agrarische ondernemers die hebben besloten aan de opschaling mee te werken op het vlak van boerderijeducatie zijn geschoold. Dit is verzorgd door Stichting Educatief Platteland. In de loop van volgend jaar zijn de nieuwe Klasseboeren gereed om zich te presenteren bij de scholen in de steden. Verder wordt in het project een nader onderzoek onder de scholen uitgevoerd en worden diverse educatieve hulpmiddelen ontwikkeld. Dit alles dient er ook aan bij te dragen dat na afloop van het project (eind 2009) boerderijeducatie beter in het onderwijsprogramma is ingebed.

Binnenkort komt de eerste elektronische nieuwsbrief met informatie over het project uit. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan door een e-mail te verzenden naar stichting@klasseboeren.nl