Gemeente Haren

Plastic flessen mogen mee in grijze container

Hoger rendement en minder kosten!

11/12/2008

Het college van B&W heeft er voor gekozen om voortaan kunststofverpakkingen, zoals plastic flessen en flacons, uit het huisvuil te scheiden. Dit zal, nadat het huisvuil op de gebruikelijke manier is ingezameld, achteraf in een scheidingsinstallatie gebeuren.

Landelijk zijn afspraken gemaakt over het zo veel mogelijk hergebruiken van kunststof verpakkingen. De producenten van deze verpakkingen zijn verantwoordelijk voor het behalen van de doelstelling om in 2012 42% van de kunststof verpakkingen te recyclen. Gemeenten hebben een inspanningsverplichting om deze verpakkingen uit het huishoudelijk afval af te scheiden. Daarbij was het aanvankelijk de bedoeling om deze materialen `aan de bron gescheiden' in te zamelen, bijvoorbeeld met speciale zakken of containers aan de straat. Dankzij een intensieve lobby van onder meer de gemeente Haren, is het nu ook toegestaan om de kunststof verpakkingen pas na inzameling te scheiden. De verpakkingen worden dan achteraf in een scheidingsinstallatie van het overige huisvuil gescheiden.

Reden dat Haren voor nascheiding kiest is dat daarvan een hoger rendement wordt verwacht dan van bronscheiding. Daarnaast is nascheiding minder kostbaar.