Tien bijzondere kanshebbers in Koninkrijk voor Appeltje van Oranje

11/12/2008 09:00

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds reikt jaarlijks drie Appeltjes van Oranje uit. Uit de maar liefst 150 aanmeldingen selecteerde het Oranje Fonds 45 projecten. Zij presenteerden zich tijdens de regionale voorrondes. Hieruit kwamen tien genomineerde initiatieven voort die elk ontmoeting tussen verschillende groepen mensen op een bijzondere manier bevorderen. In mei 2009 ontvangen drie winnaars uiteindelijk het felbegeerde Appeltje van Oranje uit handen van Prinses Màxima op Paleis Noordeinde. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje in de vorm van een appeltje van oranje, ontworpen en vervaardigd door Hare Majesteit de Koningin, en een geldbedrag van 15.000 euro.

De Appeltjes van Oranje worden volgend jaar voor de zevende keer uitgereikt. Per regio kregen acht tot tien initiatieven de kans zich te presenteren aan de andere geselecteerden en het Oranje Fonds. Naast de vier regionale rondes in Nederland werd er ook een voorronde gehouden op Cura(cc)ao voor initiatieven van de Antillen en Aruba. Uit elke regio zijn twee projecten genomineerd voor een Appeltje van Oranje. De tien genomineerde initiatieven zijn:


1. Levensboeken, Stichting HOF Promotie Haags Vrijwilligerswerk (Den Haag). In dertig verzorgingsinstellingen en ook bij mensen thuis tekenen vrijwilligers de levensverhalen van bewoners van 75 jaar en ouder op en vatten deze in een levensboek.


2. De lunchclub, Stichting Portes, het Buurtpastoraat en de lokale Albert Heijn (Utrecht). Overwegend allochtone kinderen met hun ouders of begeleiders lunchen wekelijks samen met de leidsters van de speeltuin en de buurtpastor. Eten zorgt bij dit initiatief voor binding tussen de mensen in de buurt.


3. Buurtrestaurant - muziek, Stichting Mudanthe (Apeldoorn). Vrijwilligers koken een maaltijd uit hun eigen cultuur die met buurtbewoners genuttigd wordt in het buurtcentrum. Daarna maken ze samen muziek.


4. Klavertje Vier, Wijkraad de Valuwe (Cuijk). De actieve wijkraad motiveert wijkbewoners om bij te dragen aan de leefbaarheid en om sociale initiatieven te ontwikkelen voor de wijk zoals het wijktoneel.


5. Bezoek je buren, Stichting Waterval (Almere). Bewoners van verschillende culturen nodigen hun buren thuis uit voor een maaltijd. Hierdoor wordt onderling begrip gekweekt, zodat men als goede buren met elkaar kan leven.


6. Kennis maken - Samen Sporten, School Lyndensteyn, Singelland VHS en Revalidatie Friesland. Alle 2e klassers van het VMBO sporten jaarlijks met fysiek beperkte leeftijdsgenoten. Hierdoor ontstaat wederzijds begrip en een positieve beeldvorming.


7. Voor mekaar, WonenPlus Noord-Holland (Alkmaar). 55+-ers en mensen met een beperking kunnen een beroep doen op vrijwilligers voor allerlei klussen, maar kunnen zelf ook optreden als vrijwilliger. Dit betrekt hen bij de maatschappij.


8. Ruilwinkel Oosterschelderegio, Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (Goes). Mensen bieden spullen en diensten aan in de Ruilwinkel. Hiermee verkrijgen ze punten, waarmee ze weer andere producten of diensten kunnen verkrijgen. De Ruilwinkel fungeert ook als ontmoetingsplek.


9. Kinderen leren kinderen kennen, Oudervereniging Totolika (Cura(cc)ao). Wekelijks ontmoeten kinderen van een basisschoolklas kinderen met een verstandelijke beperking. Dit beïnvloedt de beeldvorming over kinderen met een handicap positief en laat zien dat ze erbij horen.


10. Ervaringsleer Centrum, Stichting Project (Bonaire). Jongeren met gedragsproblemen worden uit de schoolsituatie gehaald en apart intensief getraind. Doel is om gedragsverandering te bewerkstelligen en ze daarna weer terug te laten gaan naar school of ze een vak te leren.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: 'Uit onderzoek naar winnaars van voorgaande jaren blijkt dat een Appeltje van Oranje meer dan alleen een bekroning op het werk van het initiatief is. Het zorgt voor meer erkenning, eenvoudiger subsidiestromen en meer deelnemers of vrijwilligers. Wij zijn hierover zeer verheugd. Ook dit jaar zien we weer tien krachtige projecten die, elk op hun eigen wijze, ontmoeting tussen groepen mensen stimuleren. 'Elkaar ontmoeten' staat bij het Oranje Fonds hoog in het vaandel'.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar wordt ongeveer 22 miljoen euro uitgekeerd aan welzijnsprojecten in Nederland, op de Nederlandse Antillen en op Aruba. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn beschermpaar van het Fonds. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan bijzondere projecten die zich inzetten voor een leefbare samenleving en verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen.





http://www.oranjefonds.nl/appeltjes09