Politie Drenthe

Politie controleert kluisjes op scholen

Assen, 11-12-2008 o Dinsdag en woensdag heeft de politie op acht vestigingen van scholen voor het Voortgezet Onderwijs in Assen een lockercontrole uitgevoerd. Dit maakt deel uit van het gemeentelijke project Veilige School, waarin alle scholen voor voortgezet onderwijs in Assen samen met gemeente en politie deelnemen.

De controle werd uitgevoerd als een steekproef. Per locatie werden ongeveer dertig kluisjes gecontroleerd. In een kluisje werd wat vuurwerk aangetroffen; in een ander geval had een van de gecontroleerde scholieren een zakje weed bij zich. In beide gevallen vindt een normale afhandeling plaats. Dat kan een doorverwijzing naar HALT zijn, of een dossier. Deze controle was de eerste controle die niet van tevoren was aangekondigd.

Achtergrondinformatie over project Veilige School Assen

Sinds ruim een jaar werkt de politie in Assen nauw samen met zes scholen voor het voortgezet onderwijs. Hierdoor wordt het veiliger op de scholen en, zeker net zo belangrijk, jongeren die dreigen te ontsporen komen vroegtijdig in beeld.

In het verleden zijn enkele incidenten de aanleiding geweest tot deze samenwerking. Vechtpartijen, overlast door vuurwerk, bezit van softdrugs en dergelijke vroegen om extra inzet. In juni vorig 2007 is daarom het convenant Veilig in en om school ondertekend. Dit vraagt van de politie een inspanning en ook van de scholen. Duidelijk is dat een partij alleen het niet voor elkaar krijgt. Je hebt elkaar nu eenmaal hard nodig. Hier ligt een belangrijke taak voor de jeugdagent en de wijkagenten. Scholen leggen alle dingen vast en samen met de politie wordt naar een gerichte aanpak gezocht. Controles op de scholen zelf zorgen ervoor dat leerlingen ook duidelijk merken dat fout gedrag niet getolereerd wordt.

Registratie in IRIS

Probleemaanpak begint met een goede registratie. Daarvoor is het IRIS-systeem beschikbaar.

(www.irisvo.nl)De school legt alle meldingen hierin vast. In het overleg met de politie worden alle meldingen besproken. Dat kan er soms toe leiden dat een leerling die ergens bij betrokken is, wordt doorverwezen naar het Jongeren Opvang Team. Dat kan naar aanleiding zijn van een misdraging in de klas, maar ook een aantal kleine dingetjes die op zich niet verontrustend zijn, maar als serie wel vragen om extra aandacht. De extra aandacht van dat J.O.T. van de politie heeft meestal tot gevolg dat een dreigende ontsporing wordt voorkomen.

Controle in lockers

Af en toe vindt er een lockercontrole plaats. De kastjes die de leerlingen huren van school worden dan geopend. Deze controles vinden plaats in overleg met de school. Bij de eerste lockercontrole, die van tevoren was aangekondigd, trof de politie vuurwerk aan en een hoeveelheid softdrugs. Deze controles zijn mogelijk doordat de huurovereenkomst van de locker automatisch inhoudt dat de huurder de controle toestaat. Na afloop van een dergelijke controle worden altijd de ouders van de leerlingen ingelicht. Het gaat er bij de controles vooral om dat leerlingen weten dat er wordt gecontroleerd. Het hele samenwerkingsverband is er vooral op gericht om de veiligheid te verbeteren en dreigende ontsporingen van de jeugd te voorkomen.

Wilt u meer informatie over dit bericht dan kunt u contact opnemen met Ernest Zinsmeyer, 06 22662875.