Utrechts initiatief genomineerd voor Appeltje van Oranje

11/12/2008 09:15

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds heeft het initiatief 'Lunchclub' van Stichting Portes, het Buurtpastoraat en de lokale Albert Heijn uit Utrecht genomineerd voor een Appeltje van Oranje 2009. Deze jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds wordt toegekend aan bijzondere projecten die zich inzetten voor structurele ontmoetingen tussen verschillende groepen mensen in de samenleving. De Appeltjes van Oranje worden ieder jaar in mei uitgereikt door Prinses Màxima op Paleis Noordeinde. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje in de vorm van een appeltje van oranje, ontworpen en vervaardigd door Hare Majesteit de Koningin, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Eén van de tien genomineerde initiatieven is de 'Lunchclub'. Dit is ontstaan uit de samenwerking tussen medewerkers van speeltuin de Duizendpoot van Stichting Portes, een buurtpastor van het Utrechts buurtpastoraat en de plaatselijke Albert Heijn in de Daalsebuurt. De overwegend allochtone kinderen keken in het begin verbaasd toe terwijl de medewerkers aan het lunchen waren. Tussen de middag boterhammen met kaas en stukjes tomaat en komkommer eten kenden zij amper. Omdat steeds meer kinderen verlekkerd naar de lunch keken en af en toe iets toegestopt kregen, besloten de leidsters van de speeltuin en de buurtpastor om iedere vrijdagmiddag een lunch te maken met de kinderen, die in de speeltuin spelen samen met hun ouders of begeleiders. Door het samen eten is het gebouw in de speeltuin de afgelopen jaren een soort huiskamer van de buurt geworden. De franchisewinkel Albert Heijn aan de Amsterdamsestraatweg 56 vindt het zo'n mooi project dat ze gratis boodschappen voor de lunch beschikbaar stellen. Eten is bij dit project het middel dat voor binding tussen de mensen - moeders, oma's en kinderen - in de buurt zorgt.

De andere genomineerde initiatieven komen uit alle delen van het Koninkrijk, zoals een Buurtrestaurant van Stichting Mudanthe uit Apeldoorn, de Ruilwinkel Oosterschelderegio uit Goes en het initiatief 'Kinderen leren kinderen kennen' van Oudervereniging Totolika uit Cura(cc)ao. Zonder uitzondering slagen de genomineerde initiatieven erin om verschillende groepen mensen op bijzondere wijze bij elkaar te brengen.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: 'Uit onderzoek naar winnaars van voorgaande jaren blijkt dat een Appeltje van Oranje meer dan alleen een bekroning op het werk van het initiatief is. Het zorgt voor meer erkenning, eenvoudiger subsidiestromen en meer deelnemers of vrijwilligers. Wij zijn hierover zeer verheugd. Ook dit jaar zien we weer tien krachtige projecten die, elk op hun eigen wijze, ontmoeting tussen groepen mensen stimuleren. 'Elkaar ontmoeten' staat bij het Oranje Fonds hoog in het vaandel'.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar wordt ongeveer 22 miljoen euro uitgekeerd aan welzijnsprojecten in Nederland, op de Nederlandse Antillen en op Aruba. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn beschermpaar van het Fonds. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan bijzondere projecten die zich inzetten voor een leefbare samenleving en verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen.





http://www.oranjefonds.nl/appeltjes09