Brabants initiatief genomineerd voor Appeltje van Oranje

11/12/2008 09:15

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds heeft het initiatief 'Klavertje Vier' van Wijkraad de Valuwe uit Cuijk genomineerd voor een Appeltje van Oranje 2009. Deze jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds wordt toegekend aan bijzondere projecten die zich inzetten voor structurele ontmoetingen tussen verschillende groepen mensen in de samenleving. De Appeltjes van Oranje worden ieder jaar in mei uitgereikt door Prinses Màxima op Paleis Noordeinde. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje in de vorm van een appeltje van oranje, ontworpen en vervaardigd door Hare Majesteit de Koningin, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Eén van de tien genomineerde initiatieven is 'Klavertje Vier' van Wijkraad de Valuwe in Cuijk. De wijkraad stimuleert betrokkenheid van de bewoners bij hun wijk en in het geven van een stem aan de bewoners binnen het revitaliseringstraject voor de Valuwe. De actieve inbreng van de wijkraad en wijkbewoners leidde o.a. tot een breed gedragen samenlevingsplan. Een onderdeel van het plan is het project Klavertje Vier dat is gericht op het activeren van de wijkbewoners om bij te dragen aan de leefbaarheid en sociale initiatieven in de wijk zoals bijvoorbeeld het wijktoneel. De achterliggende gedachte van het project is dat initiatieven om de buurt leefbaarder te maken meer duurzaam zijn als de bewoners zelf een groot gedeelte van de verantwoordelijkheid dragen.

De andere genomineerde initiatieven komen uit alle delen van het Koninkrijk, zoals een Buurtrestaurant van Stichting Mudanthe uit Apeldoorn, de Ruilwinkel Oosterschelderegio uit Goes en het initiatief 'Kinderen leren kinderen kennen' van Oudervereniging Totolika uit Cura(cc)ao. Zonder uitzondering slagen de genomineerde initiatieven erin om verschillende groepen mensen op bijzondere wijze bij elkaar te brengen.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: 'Uit onderzoek naar winnaars van voorgaande jaren blijkt dat een Appeltje van Oranje meer dan alleen een bekroning op het werk van het initiatief is. Het zorgt voor meer erkenning, eenvoudiger subsidiestromen en meer deelnemers of vrijwilligers. Wij zijn hierover zeer verheugd. Ook dit jaar zien we weer tien krachtige projecten die, elk op hun eigen wijze, ontmoeting tussen groepen mensen stimuleren. 'Elkaar ontmoeten' staat bij het Oranje Fonds hoog in het vaandel'.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar wordt ongeveer 22 miljoen euro uitgekeerd aan welzijnsprojecten in Nederland, op de Nederlandse Antillen en op Aruba. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn beschermpaar van het Fonds. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan bijzondere projecten die zich inzetten voor een leefbare samenleving en verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen.





http://www.oranjefonds.nl/appeltje09