Gemeente Delft

Speld en oorkonde voor Delftse ZwerfAfvalPakkers

Wethouder Anne Koning heeft gisteren zes Delftenaren bedankt, die zich bijzonder inzetten voor een opgeruimde woonomgeving. Deze ZAP-ers (ZwerfAfvalPakkers) zijn mevrouw Van Wieringen en de heren Kok, Rietveld, Loen, Haanappel en Van Wageningen. Zij ontvingen in het Delftse stadhuis het ZAP-speldje met bijbehorende oorkonde.

Wethouder Koning sprak haar waardering uit voor de inzet van mensen die hun best doen om hun buurt netjes te houden: 'Het is belangrijk dat we ons gezamenlijk verantwoordelijk weten om het zwerfafval aan te pakken. De ZAP-ers geven daarbij het goede voorbeeld.'

Ook andere gemeenten reiken deze week ZAP-speldjes uit. Zij geven daarmee gehoor aan een landelijk initiatief van Stichting Nederland Schoon om op lokaal niveau mensen in het zonnetje te zetten die actief zijn met het opruimen van zwerfafval in hun buurt.

De aandacht voor de positieve inzet van deze inwoners past ook heel goed in de aanpak van zwerfafval die Delft voorstaat. De gemeente Delft vindt een schone(re) stad een gedeelde verantwoordelijkheid van gemeente, inwoners en bedrijven. Om hieraan te werken start de gemeente een project met behulp van subsidie van SenterNovem. Dit zwerfafval-plusproject duurt tot augustus 2010 en omvat maatregelen op het gebied van onder andere voorlichting, onderwijs, participatie en handhaving.

Noot voor de redactie (