Ingezonden persbericht


Persbericht
Consument: zekerheid nodig voor doorstroming woningmarkt

Van de mensen die binnen vijf jaar willen verhuizen, heeft 12% zijn verhuizing uitgesteld vanwege de kredietcrisis. Onder mensen die nu in een huurhuis wonen is dat 10% en onder de woningbezitters is dat maar liefst 16%. Verkoop van de huidige woning is de populairste voorwaarde voor consumenten om alsnog te verhuizen. Dit blijkt uit onderzoek van WoonKennis voor de VerhuisMonitor, die halverwege december 2008 verschijnt.

Al enkele jaren is de koopwoningmarkt slecht toegankelijk voor starters en bovendien laat de doorstroming te wensen over. In 2008 werden door verschillende belangengroepen diverse maatregelen voorgesteld of zelfs geëist. De Tweede Kamer heeft inmiddels een motie aangenomen die voorstelt om de NHG te verhogen van 265.000 naar 350.000. Het kabinet heeft daar nog niet op gereageerd.

Verhuizing uitstellen
Om te zien wat de invloed van de kredietcrisis is op de doorstroming van de huizenmarkt, is voor de VerhuisMonitor aan consumenten gevraagd of zij hun verhuizing hierdoor hebben uitgesteld. Deze vraag is gesteld aan de mensen die het plan hebben om binnen vijf jaar te verhuizen, omdat deze mensen het meest verhuisgeneigd zijn. Hiervan heeft 12% zijn verhuizing uitgesteld vanwege de kredietcrisis. Onder mensen die nu in een huurhuis wonen is dat 10% en onder de woningbezitters is dat maar liefst 16%. Uitgesplitst naar leeftijd, valt de categorie van 35 tot 55 jaar op. Van hen heeft 18% zijn verhuizing uitgesteld vanwege de kredietcrisis.

Zekerheid kan woningmarkt op gang brengen Consumenten die hun verhuizing hebben uitgesteld vanwege de kredietcrisis, is gevraagd onder welke voorwaarden zij op korte termijn wel een woning zouden kopen. De populairste voorwaarde is dat consumenten de zekerheid hebben dat hun huidige woning wordt verkocht, 45% kiest hiervoor. Een daling van de huizenprijzen zou voor 43% reden zijn om alsnog een huis te kopen. Daling van de hypotheekrente (39%), een stabiele economie (30%) en een rustigere koopwoningmarkt (25%) worden ook vaak genoemd.

Voorwaarden om alsnog te verhuizen onder consumenten die verhuizing hebben uitgesteld vanwege kredietcrisis (in %)

Zekerheid over verkoop huidige woning 45 Daling huizenprijzen 43 Daling hypotheekrente 39 Stabiele economische situatie 30 Rustigere koopwoningmarkt 25 Zekerheid over eigen inkomen 11 Daling kosten koper door tijdelijke verlaging overdrachtsbelasting van 6% naar 3% 11 Makkelijker verkrijgbare hypotheek 9 Eenmalige financiële overheidsbijdrage 7 Sterke stijging gezinsinkomen 7 Afschaffen bijdrage VvE 5 Meer inspraak in de bouw van woning 5 Zekerheid dat dubbele hypotheeklasten maximaal half jaar duren 5 Zekerheid over hypotheekrenteaftrek 2 Bovengrens voor Nationale Hypotheek Garantie verhogen van 265.000 naar 350.000 2 Anders 2 Bron: WoonKennis, november 2008

Persbericht
De roep om zekerheid onder consumenten wordt onderstreept door de antwoorden op de stelling 'Ik zou wel verhuizen als de partij van wie ik mijn nieuwe huis koop (bijvoorbeeld ontwikkelaar, bouwbedrijf of particulier) garant staat voor de verkoop van mijn oude woning.' Consumenten die hun verhuizing naar een koopwoning hebben uitgesteld vanwege de kredietcrisis kregen deze stelling voorgelegd. Bijna zes op de tien mensen (58%) is het met deze stelling (zeer) eens en maar 14% is het er (zeer) mee oneens.

Bovenstaande gegevens komen uit de VerhuisMonitor van WoonKennis. In dit onderzoek is een hoofdstuk gewijd aan de vertraging op de koopwoningenmarkt en oplossingen om de doorstroming weer op gang te krijgen. Daarnaast komen woonwensen, tevredenheid van consumenten over de processen rond de aankoop van een nieuwbouwwoning en klusgedrag aan bod. Hoe ziet het verhuis- en klusgedrag er de komende jaren uit? Deze essentiële vragen worden beantwoord in de VerhuisMonitor. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Jacco Ridderhof, Commercieel Directeur Bouwkennis, (010) 2066996, ridderhof@bouwkennis.nl, www.woonkennis.nl