Partij van de Arbeid

Den Haag, 11 december 2008

Vragen van de leden Tang en Depla (beiden PvdA) aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie en aan de minister van Financiën

over de (on)mogelijkheid een met hypotheek bezwaard huis te verhuren


1. Is het waar dat banken zeer kritisch zijn over het verhuren van een met hypotheek bezwaarde woning, omdat de executiewaarde van de woning daalt wanneer deze gedeeltelijk en/of tijdelijk verhuurd wordt?


2. Is het waar dat banken vaak geen toestemming geven voor het verhuren van een met hypotheek bezwaarde woning?


3. Deelt u de mening dat de onmogelijkheid om een met hypotheek bezwaarde woning te verhuren de verkoop van woningen kan belemmeren, doordat potentiële kopers van een andere woning hun huidige woning vanwege de stagnerende huizenmarkt niet willen verkopen en verhuren geen alternatief is?


4. Bent u er van op de hoogte dat er mensen zijn die een nieuw huis gekocht hebben maar het oude nog niet verkocht hebben?


5. Deelt u de mening dat het in het belang van zowel de bank als de huiseigenaar kan zijn om een nog niet verkochte woning te verhuren, opdat de huiseigenaar kan wachten tot de woningmarkt zich hersteld heeft, en potentiële woningzoekers niet af te remmen?


6. Bent u bereid om te onderzoeken of er op dit moment voldoende mogelijkheden zijn om een woning tijdelijk te verhuren bij verkoop van een woning?


7. Bent u bereid om hierover in overleg te treden met banken, de Woonbond en Vereniging Eigen Huis?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl