Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 11 december 2008

Metaalunie doet appèl op overheid:
één jaar geen nieuwe lastenverzwarende wetgeving

De BV Nederland een jaar lang vrijwaren van nieuwe lastenverzwarende wet- en regelgeving en bestaande dereguleringsoperaties versneld uitvoeren. Daarmee zou de overheid pas echt daadkracht tonen en het ondernemen in deze economisch moeilijke tijd een stuk eenvoudiger maken. Dit stelt de Koninklijke Metaalunie voor in het Metaalunieblad 'BeleidsVisie', van komende week.

Voor veel ondernemers en werknemers lijkt het komende jaar er één van onzekerheid te worden in verband met de kredietcrisis. Het is voor veel bedrijven echt alle hens aan dek om deze economisch onzekere tijd door te komen. Er wordt extra gelet op de inkomsten en de kosten. Niet alleen op de lange termijn, maar nu vooral ook op de korte termijn. Ter voorkoming van onnodige kosten, die nu conjunctureel ongewenst zijn, doet de Metaalunie een appèl op de overheid de BV Nederland één jaar lang te vrijwaren van nieuwe lastenverzwarende wet- en regelgeving. Daarnaast moeten de ingezette dereguleringsprojecten voor bestaande regelgeving versneld worden voortgezet. Met andere woorden één jaar pas op de plaats: de lastenverzwarende regelgevingmachine stopzetten en alle energie stoppen in het draaiend houden van de Nederlandse economie(machine).

Stoppen met langdradige discussies over bijvoorbeeld het depotstelsel voor G-rekeningen (bijna geen rentevergoeding bij fiscus), verpakkingenbelasting; milieuzones bij gemeenten en kamsalamanders. Maar ook stoppen met het creëren van overbodige regelgeving als het opnemen van leeftijdsdiscriminatie in de Arbeidsomstandighedenwet. De Metaalunie hoopt dat de overheid bijvoorbeeld de daad bij het woord voegt door de betalingsmoraal van de overheid echt te verbeteren en ondernemers op tijd te betalen. Maar ook dat de overheid doorzet met het uitvoeren van infrastructurele projecten ter verbetering van de mobiliteit. Om sterker uit de crisis te komen moeten ondernemers ruimte hebben om te kunnen ondernemen! Kortom de 'Haagsche olie' gebruiken om de motor van de economie -het mkb- draaiend te houden. En, geen stroop in de machine doen door het mkb in deze economisch lastige tijd met nieuwe lastenverzwarende wet- en regelgeving op te schepen. In verband met de huidige conjunctuur zou dat getuigen van echte daadkracht volgens de Metaalunie.

De Koninklijke Metaalunie is met 13.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.